Plan voor Guggenheim in Helsinki is verworpen

Er komt voorlopig geen vestiging van het Guggenheim Museum in Helsinki. De stadsraad van de Finse hoofdstad heeft de plannen voor het prestigieuze project verworpen. Onder meer de geraamde kostprijs, zo'n 140 miljoen euro, baarde velen zorgen.
Het Guggenheim Museum in New York

Het plan werd verworpen met een krappe meerderheid (8 stemmen tegen 7). De Guggenheimstichting had het idee voor een vestiging in Helsinki voorgesteld in januari. De stichting beheert nu 4 museums: in New York, Bilbao, Berlijn en Venetië. Aan een 5e museum, in Abu Dhabi, wordt momenteel gewerkt.

Officieel werd er geen reden bekendgemaakt voor de weigering, maar vooral de kostprijs van zo'n 140 miljoen euro lijkt een probleem te zijn geweest. De Finse minister van Cultuur, Paavo Arhinmäki, had eerder al zijn bedenkingen geuit over het plan. Hij vond het vreemd dat de Finse belastingbetaler meer moest bijdragen dan de rijke Guggenheimstichting.

De geplande openingsdatum lag in 2018, na drie jaar van ontwikkeling en een architectuurwedstrijd voor het ontwerp. De Guggenheim-musea staan zowel bekend voor hun design als voor de kunst die er wordt getoond.