Renault neemt controle over Lada over

De Frans-Japanse autogroep Renault-Nissan gaat een controlebelang nemen in de Russische tegenhanger Avtovaz. Dat is de groep achter het bekende merk Lada.

Sinds 2008 bezat Renault-Nissan al een belang van 25% in Avtovaz. Nu zal het een joint venture oprichten die een belang van 74,5% bezit in Avtovaz. In de joint venture zitten Renault en Nissan met 67% van de aandelen. De rest van dat bedrijf is van Russian Technology en Troika Dialog.

Renault zelf legt 300 miljoen euro op tafel om die deal te financieren. Nissan betaalt 450 miljoen euro. In totaal gaat het dus om een waarde van 750 miljoen euro.

Avtovaz of Volzjki Avtomobilny Zavod (Autofabriek aan de Volga) is de bouwer van het meer bekende merk Lada, dat vooral wordt gebruikt voor auto's voor de export. Het bedrijf heeft een erg grote fabriek in Samara aan de Volga. Daar werken 100.000 mensen.