Tunesische tv-baas beboet na vertoning "Persepolis"

In Tunesië heeft het hoofd van een tv-station een boete gekregen van 1.200 euro omdat hij "Persepolis" had geprogrammeerd. In die animatiefilm, gebaseerd op de graphic novel van Marjane Satrapi, komt een beeltenis van Allah voor.
Een beeld uit "Persepolis"

Volgens de rechtbank maakte het hoofd van Nessma TV, Nabil Karoui (foto in tekst), zich schuldig aan "het verstoren van de openbare orde" toen hij in oktober vorig jaar de bekroonde animatiefilm "Persepolis" vertoonde.

In "Persepolis" vertelt Satrapi onder meer over haar jeugd in Iran. In een bepaalde scéne heeft ze als jong meisje een gesprek met Allah, afgebeeld als een oude man met een lange, witte baard. Het afbeelden van Allah of Mohammed is verboden in de islam. De vertoning leidde in Tunesië tot fel protest van de islamisten. Het huis van Karoui werd zelfs bekogeld met molotovcocktails.

De film werd vertoond kort voor de eerste democratische verkiezingen in het land. Die werden gewonnen door de islamistische partij Ennahda. Sinds de revolutie, die vorig jaar tot de val van dictator Ben Ali leidde, dringen de islamisten aan op een grotere rol voor religie in de samenleving.

Karoui riskeerde een gevangenisstraf van drie jaar, maar komt er dus vanaf met een boete. Hij was niet in de rechtbank voor het verdict. Zijn advocaten kondigden al aan dat hij in beroep gaat.