Vlamingen tegen Franstaligen in Wemmel

In de faciliteitengemeente Wemmel is het uitkijken wat het gewicht van de Frans- en Nederlandstalige kandidaten zal zijn. Wemmel gaat compleet communautair naar de stembusgang met voor het eerst twee zeer duidelijke Vlaams-Franse kampen.
Wemmel werd de voorbije zes jaar bestuurd door Marcel Van Langenhove (l) en Chris Andries (r).

Wemmel werd de voorbije zes jaar bestuurd door twee burgemeesters: oud-burgemeester Marcel Van Langenhove (LB) nam de eerste drie jaar voor zijn rekening, Chris Andries (LB) volgde hem daarna op. De politieke meerderheid in de gemeenteraad zag er na die wissel ook anders uit.

Marcel Van Langenhove haalde in 2006 met zijn tweetalige Lijst van de Burgemeester (LB) 11 van de 23 zetels. Hij kreeg na maandenlange onderhandelingen uiteindelijk de steun van het Nederlandstalige kartel WEMMEL (CD&V, N-VA, SP.A, Groen, Onafh.), in ruil voor meer bevoegdheden voor de rechtstreeks verkozen Vlaams schepen Herman Vander Voorde (WEMMEL, CD&V).

Toen Van Langenhove zoals afgesproken de sjerp na drie jaar doorgaf aan Chris Andries, wijzigde ook de meerderheid. Andries kreeg de steun van het Franstalige Intérêts Communaux (IC), dat de gezamenlijke lijst is van de Franstalige partijen CDH, PS, FDF en Ecolo. De rechtstreeks verkozen Franstalige schepen Roger Mertens (IC, CDH) kreeg er in ruil enkele bevoegdheden bij.

Meteen ontstond ook een breuk in de tweetalige LB-lijst, die tijdens stemmingen op de gemeenteraad uiteenviel in een Nederlandstalig kamp - rond Marcel Van Langenhove en Open VLD - en een Franstalig kamp - rond Chris Andries en de MR.

Twee grote formaties

In oktober staan twee grote formaties lijnrecht tegenover mekaar. De Lijst van de Burgemeester (LB) gaat samen op één lijst staan met het Intérêts Communaux (IC). Daardoor dienen alle Franstalige partijen - met uitzondering van het FDF - één lijst in: LB-IC. Daarop staan MR, CDH, PS en Ecolo, samen met de LB-leden die Chris Andries trouw zijn gebleven. Op de LB-lijst staat naast lijsttrekker Chris Andries ook huidig schepen Roger Mertens (CDH).

Schepen en gemeenteraadsvoorzitter Bernard Carpriau (MR) wordt getipt als lijsttrekker van LB-IC voor het OCMW. In een faciliteitengemeente worden immers aparte OCMW-raadsverkiezingen georganiseerd.

De Lijst WEMMEL vormt de tweede grote lijst. Hier komen alle Vlaamse partijen (CD&V, N-VA, Open VLD, SP.A, Groen) - met uitzondering van Vlaams Belang - op één lijst te staan. Lijsttrekker is gemeenteraadslid Walter Vansteenkiste (Onafh). Huidig schepen en oud-burgemeester Marcel Van Langenhove wordt getipt als lijstduwer van de lijst WEMMEL, maar maakt pas later zijn standpunt officieel bekend.

Schepen Monique Van der Straeten (Open VLD) staat op de tweede plaats van de lijst WEMMEL.

Twee extreme partijen

De twee extreme partijen van elke taalgemeenschap komen apart op: Vlaams Belang, waar raadslid Lucia Van Baden getipt wordt als lijsttrekker, en het FDF, waarvan nog geen kandidaten bekend zijn.

Wat het resultaat van de stembusgang op 14 oktober 2012 in Wemmel zal geven, is moeilijk te voorspellen, maar het staat buiten kijf dat het schepencollege een mengelmoes wordt van rechtstreeks verkozen schepenen van verschillende taalgroepen én partijen. Besturen zal er in het communautair verdeelde Wemmel na 14 oktober zeker niet makkelijker op worden. 

Joris Herpol

lees ook