"10 procent opgenomen kinderen ondervoed"

Bijna 10 procent van de kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, is ondervoed. Dat blijkt uit een studie in vier Belgische ziekenhuizen, zo schrijft het vakblad Specialistenkrant.

Tijdens de studie werden 416 opgenomen kinderen onderzocht, in vier ziekenhuizen in Brussel, La Louvière, Charleroi en Hasselt. De gemiddelde leeftijd van de kinderen was 3,6 jaar. 9,8 procent van hen leed aan acute ondervoeding, 8,1 aan chronische ondervoeding. Bij kinderen die langer dan vier dagen in het ziekenhuis verbleven, liepen de percentages op tot 10,7 en 11,8 procent. De ondervoede kinderen zitten flink onder de groei- en gewichtscurve voor hun leeftijd.

Meestal gaat het om "kinderen met chronische aandoeningen, zoals ex-prematuren, kinderen met hartafwijkingen, met maag-darmziekten, met chronische nierafwijkingen of kanker", legt Philippe Alliët van het Jessa-ziekenhuis in Hasselt uit. Omdat heel veel kinderen thuis behandeld kunnen worden, door betere behandelingsmethoden, zijn het vooral de zwakkere kinderen die in het ziekenhuis opgenomen worden.

In het ziekenhuis dreigen ze bovendien nog verder ondervoed te raken. Ze hebben namelijk vaak extra calorieën nodig, bijvoorbeeld om een acute infectie te overwinnen, maar tegelijk eten ze dikwijls minder, omdat ze ziek zijn, het ziekenhuiseten niet lekker vinden of omdat de medicijnen hun eetlust afremmen.

Ondervoeding kan een ernstig probleem zijn, want ondervoede kinderen herstellen trager en moeten langer in het ziekenhuis blijven. De onderzoekers pleiten dan ook voor een goede ondersteuning door pediatrische diëtisten in de ziekenhuizen.