"Caesar must die" domineert "Italiaanse Oscars"

"Caesar must die" van de broers Paolo en Vittorio Taviani is de grote winnaar geworden op de uitreiking van de David di Donatello-awards, de "Italiaanse Oscars". De film sleepte 5 prijzen in de wacht. De Fransman Michel Piccoli werd beste acteur voor zijn rol in "Habemus papam".
De broers Paolo en Vittorio Taviani

"Caesar must die" gaat over een groep gedetineerden die "Julius Caesar" van Shakespeare opvoeren. De film is opgenomen in zwart-wit en een combinatie van documentaire en fictie. De gevangenen in de zwaar beveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome spelen de hoofdrollen.

Paolo (80) en Vittorio Taviani (82) wonnen de prijs voor beste regie. De andere 4 categorieën waarin "Caesar must die" bekroond werd, zijn beste film, beste productie, beste bewerking en beste geluid. "Caesar must die" won eerder al de Gouden Beer in Berlijn.

De Franse acteur Michel Piccoli kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn hoofdrol in "Habemus papam". De 86-jarige Piccoli vertolkt in de film de rol van een nieuw gekozen paus die in een diepe crisis raakt door de zware verantwoordelijkheden van zijn ambt. Regisseur is Nanni Moretti, die ook de rol van psychoanalyticus speelt.

Beste actrice is de Chinese Zhao Tao (kleine foto) voor haar rol in "Io sono Li" ("Ik ben Li"), een verhaal over een immigrante die als serveerster aan de bak komt in de Italiaanse havenstad Chioggia, in de provincie Venetië.

De prijs voor beste scenario was voor Paolo Sorrentino en Umberto Contarello voor "This must be the place", een tragikomedie met onder meer Sean Penn en Talking Heads-zanger David Byrne. De film gaat over een rockster met pensioen die op zoek gaat naar de naar de VS gevluchte nazi-oorlogsmisdadiger die zijn vader heeft geëxecuteerd.