"Lonen niet langer in cash uitbetaald"

Werknemers zullen hun loon in de toekomst niet langer in cash uitbetaald mogen krijgen. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) wil cashbetalingen verbieden. Het is een van de punten van zijn actieplan tegen fraude dat De Standaard kon inkijken.

Het overgrote deel van de Belgen ontvangt zijn loon vandaag via een overschrijving op zijn bankrekening. Volgens de wet echter, zijn cashbetalingen de regel. Het gaat om de zogeheten loonbeschermingswet uit 1965.

"In de toekomst worden cashbetalingen van het loon verboden", zegt Crombez. Hij verwijst naar de fraude met ontslagvergoedingen, waarbij zogenoemde werkgevers een valse ontslagbrief geven waarmee iemand dan een werkloosheidsuitkering kan aanvragen.

"Als in het verleden gevraagd werd of die mensen echt gewerkt hadden voor de betrokken werknemer, zei men doodleuk dat ze cash betaald werden. Nu zullen ze tenminste moeten bewijzen aan de hand van overschrijvingen dat een loon werd betaald."

Fooien zouden wel nog cash mogen worden gegeven. Het actieplan tegen fraude wordt volgende week aan de regering voorgelegd.