"Mijn cliënt kan nog altijd worden geïnterneerd"

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, ziet de beslissing van de raadkamer niet als een ontgoocheling. "Ik heb de rechter niet kunnen overtuigen dat mijn cliënt ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten, maar de kamer van inbeschuldiging- stelling kan nog altijd beslissen om mijn cliënt te interneren", zegt Haentjens.

Haentjens laat in het midden of hij aan de kamer van inbeschuldigingstelling nieuwe onderzoeksdaden zal vragen. "Ik blijf ervan overtuigd dat een assisenproces geen meerwaarde betekent voor mijn cliënt. Ik kan me inbeelden dat de burgerlijke partijen vandaag opgelucht zijn, maar ik sta hier voor Kim De Gelder", stelt de advocaat. Hij benadrukt dat het hof van assisen ook nog altijd tot internering kan overgaan.

De slachtoffers van De Gelder en hun nabestaanden zijn tevreden met de beslissing van de raadkamer. "Een internering door de raadkamer zou ervoor gezorgd hebben dat de slachtoffers hun verhaal niet meer konden vertellen", legt Ann Van de Steen, de advocaat van verschillende burgerlijke partijen, uit.

Ook de zus van het bejaarde slachtoffer uit Vrasene is opgelucht. "Dat is waar we op gehoopt hadden", verwoordt ze. De burgerlijke partijen hopen op een snelle beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling, zodat er "zo snel mogelijk een proces volgt".