Aardverschuiving in Sint-Lievens-Houtem?

Huisarts Lieven Latoir (58) gaat voor een vierde sjerp als burgemeester. Hij wil Sint-Lievens-Houtem "voorbereiden op de toekomst". Omdat de andere partijen slechts een bijrol vertolken in het politieke toneel van de kleine gemeente, ligt de sjerp al klaar. Al is het toch uitkijken naar een verrassing.
Lieven Latoir gaat voor een vierde sjerp als burgemeester.

Sint-Lievens-Houtem telt 21 verkozenen, van wie 10 uit de lijst van Nieuw Houtem (NH) werden geplukt. Zo nieuw is de partij niet meer, maar ze dankt haar naam en ontstaan wel aan het ondermaatse lokale bestuur uit de jaren 80 tot begin jaren 90.

De roep om vernieuwing kreeg gehoor en Nieuw Houtem stuurde met Lieven Latoir als burgemeester de gemeente een andere richting uit. Dat gebeurde lang met Open VLD als coalitiepartner, maar in 2006 kwam een einde aan die samenwerking. Met "gebrek aan vernieuwing binnen Open VLD" als argument koos Nieuw Houtem voor een grotere machtsontplooiing en gunde nieuwe partner CD&V nog één schepenzetel.

Dit schepenmandaat werd ingevuld door Bernard Van Pamel. Als beleidsmaker krijgt hij wellicht de eerste plaats op de CD&V-lijst. In 2006 was er geen kartel van CD&V met N-VA omdat die partij niet bestond. In 2012 komt er geen kartel omdat de nieuwbakken N-VA-afdeling voor een eigen lijst kiest en momenteel volop kandidaten en leden werft. Een afdelingsbestuur is er al. Twee leden hebben een verleden binnen de Houtemse Open VLD.

Open VLD is klaar "om evenwicht te herstellen"

Open VLD schuift Jeroen Prové naar voren als sterke man. Hij wil "het evenwicht herstellen" in de gemeente. "Lieven Latoir is koning en keizer in Sint-Lievens-Houtem", zegt Prové. In de gemeente is de traditie gegroeid bij de andere partijen om zo klein mogelijk te blijven, in de hoop mee in de coalitie te worden opgenomen. Open VLD wil "het spel omdraaien en vertrekken van onze eigen sterkte".

Prové trekt met een nieuwe, verjongde ploeg naar de kiezer. Op de lijst staan slechts vier mensen die al eerder kandidaat waren. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Christine Slagmulder en Christiaan De Keyser. Op de vijfde plaats staat Michael Van Wassenhove, die in 2006 bij Vlaams Belang op de lijst stond maar intussen onafhankelijk gemeenteraadslid werd.

Erwin Van Snick duwt de lijst. Hij stopte enkele jaren geleden met de politiek, maar keert nu terug om de lijst te steunen.

Eén verkozene voor de SP.A?

De SP.A. haalde de voorbije legislaturen slechts één verkozene en de kans is groot dat dit ook in 2012 zo is. Tom De Meyer is het gemeenteraadslid en hij krijgt wellicht alle druk op de schouders om die zetel veilig te stellen en wat winst te boeken.

Michaël Eeckhout

lees ook