Adam Yauch (47) van de Beastie Boys is overleden

Adam Yauch, een van de leden van de hiphopgroep Beastie Boys, is overleden. Bij de rapper, ook bekend als "MCA", werd in juli 2009 kanker vastgesteld. Hij is 47 jaar oud geworden.

Yauch was sinds 2009 in behandeling nadat er in juli van dat jaar een tumor bij hem was gevonden. Hij onderging verschillende operaties en bestralingen. In april van dit jaar moest de rapper de inhuldiging van de Beastie Boys in de Rock 'n Roll Hall of Fame missen omdat hij te ziek was.

De Beastie Boys hebben sinds er kanker werd vastgesteld bij Yauch niet meer opgetreden. Ze brachten wel nog een plaat uit, "Hot sauce committee pt.2", maar de release daarvan werd uitgesteld van 2009 naar 2011.

De Beastie Boys begonnen als een punkgroep in 1979. Yauch, onder de alias "MCA", Mike "Mike D" Diamond en Adam "Ad-Rock" Horowitz zijn de drie stichtende leden. Midden jaren 80 schakelden ze over op hiphop.

Dat leverde de New Yorkers wereldwijd succes op. Hun bekendste album is "Licensed to ill" uit 1986, met onder meer de hits "(You gotta) fight for your right (to party!)" en "No sleep till Brooklyn". Ook de albums "Check your head" (1992) en "Ill communication" (1994) scoorden sterk. Wereldwijd hebben de Beastie Boys meer dan 40 miljoen platen verkocht.

Yauch was een praktiserende boeddhist. Tussen 1996 en 2001 organiseerde hij mee de Tibetan Freedom Concerts, een reeks rockfestivals die de onafhankelijkheidsstrijd in Tibet onder de aandacht moesten brengen. Yauch laat een vrouw en een dochter achter.