Chicago verwijdert “vrouwonvriendelijke" Marilyn Monroe

Nauwelijks negen maanden geleden werd in Chicago een standbeeld van Marilyn Monroe, in haar meest gewaagde en best bekende pose, ingehuldigd. Maar het bijna acht meter hoge beeld lokte snel kritiek uit, vooral omdat juist door de grootte haar slip duidelijk te zien was en men dus onder haar billen en tussen haar benen allerlei "grappen" kon uithalen, zoals het bekladden van de billen met rode verf of het voortdurend foto’s nemen met de tong richting billen. Gevolg was dat het beeld werd omschreven als "vrouwonvriendelijk" en "seksistisch". Maar nu is het dus genoeg geweest.

Niet dat alle toeristen aanstoot namen aan Monroes billen. Vaak was het voor hen een reden tot hilariteit en het nemen van opmerkelijke foto’s. "Het gebeurt niet vaak dat je in zo’n bekend kruis kan kijken", was een veel gehoorde opmerking.

Maar juist dergelijke opmerkingen leidden dan weer tot kritiek bij anderen: "Heeft iemand er een boodschap aan om in iemands kruis te kijken?" Of, "Dit is even smakeloos als een peepshow. Het is zelfs grof, als je die toeristen foto’s ziet nemen." Volgens NBC Chicago kreeg het standbeeld "nauwelijks lofbetuigingen" in juli.

Blijkbaar waren de beheerders van het plein waar Monroe haar bekende attributen liet schitteren niet ongevoelig voor de kritiek en beslisten ze het standbeeld te verwijderen. Een twitteraar reageerde onmiddellijk met: "Er komt een einde aan deze nachtmerrie."

Cultureel medewerker van de stad Chicago, Tim Samuelson, liet aan Chicago Tribune weten dat het beeld zijn doel bereikt heeft, namelijk aandacht voor sculpturen en voor kunst in het algemeen: "Hoe verdeeld de opinies ook waren over dit kunstwerk, we hebben zelden zo’n beeld gehad dat zowel overdag als ’s nachts veel volk wist te lokken. Zelfs in het midden van de nacht zag je haar nooit alleen staan." Voor kunstenaar Seward Johnson was het vooral de bedoeling om "discussie los te weken". Wat dus duidelijk gelukt is.

Volgens NBC Chicago verhuist het beeld naar Californië.

lees ook