Conservatieven afgestraft in Britse lokale verkiezingen

De eerste resultaten van de lokale en regionale verkiezingen in Engeland, Schotland en Wales wijzen op een aanzienlijke nederlaag voor de conservatieve partij van premier David Cameron en diens coalitiepartner Liberal Democrats.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat Labour in Engeland 39 procent van de stemmen haalt, gevolgd door 31 procent voor de Conservatieven en 16 procent voor de Liberal Democrats van vicepremier Nick Clegg.

Met 92 van de 181 regionale overheden geteld, stevent Labour met een winst van 428 nieuwe zetels af op een duidelijke overwinning. De Conservatieven verliezen er 243 terwijl de Liberal Democrats die sinds het toetreden tot de regeringscoalitie al klappen kregen er nog eens 125 verliezen. De regeringspartijen lijken hiermee de rekening gepresenteerd te krijgen voor de recessie en enkele recente blunders.

Terwijl het land kreunt onder de werkloosheid, een inkrimpende economie en aanhoudende hoge inflatie, voerden ze een belastingverlaging door voor de rijken, ten koste van de bejaarden. Ook het schandaal over de nauwe banden van de Conservatieven met mediatycoon Rupert Murdoch heeft Cameron (kleine foto) en de zijnen geen goed gedaan.

Het is overigens niet ongewoon dat een regeringspartij het in een tussentijdse verkiezing niet goed doet, maar een te zware nederlaag zou bij de volgende parlementsverkiezingen in 2015 wel heel moeilijk goed te maken zijn. Cameron maakt er geen geheim van dat hij het dan zonder coalitiepartner zou willen doen.

Labour vaart er intussen wel bij. De partij vaart sinds het aantreden van voorzitter Ed Miliband in 2010 een nieuwe koers en lijkt daar nu dus voor te worden beloond.

Meer definitieve resultaten voor Engeland en Wales worden in de loop van de ochtend verwacht. Op die van Schotland en Londen is het nog even wachten. Waarnemers verwachten dat de Conservatieven het door de populariteit van burgemeester Boris Johnson in de hoofdstad wel goed zullen doen.

Kiezers wijzen gekozen burgemeester af

De naam van de nieuwe burgemeester van Londen zal hoe dan ook pas na middernacht duidelijk worden. De 7,5 miljoen inwoners van Londen hebben met potlood en papier gestemd en de telling gebeurt dus manueel. De puntenverdeling is complex doordat de kiezers naast een 1e keuze ook een 2e voorkeur moesten aankruisen. De kans dat een van de kandidaten op basis van de 1e voorkeuren 50 procent van de stemmen haalt, is klein.

Premier David Cameron, gesteund door de populariteit van Johnson, had eerder verklaard dat hij voor elke stad een "Boris" wou. Dat lijkt dus wishful thinking te zijn geweest.

De conservatieven gaan er niet alleen op achteruit, uit de eerste resultaten uit de 10 steden waar een referendum werd gehouden over het al dan niet rechtstreeks verkiezen van een burgemeester, blijkt dat de kiezers zo'n gekozen burgemeester afwijzen. Dat is al duidelijk het geval in Manchester, Nottingham en Coventry.