Fysicus van CERN veroordeeld voor terrorisme

In Frankrijk is een kernfysicus veroordeeld omdat hij terroristische aanslagen zou hebben gepland. De man werd in 2009 opgepakt, hij werkte toen voor het CERN.
De man onderzocht het ontstaan van het universum in het CERN.

In het Europese Centrum voor Kernonderzoek CERN, de prestigieuze deeltjesversneller aan de Zwitserse grens, voerde Adlene Hicheur onderzoek naar het ontstaan van het universum.

Maar toen de Franse president Nicolas Sarkozy in 2008 doodsbedreigingen ontving, ontdekte de politie e-mailverkeer tussen Hicheur en iemand die banden zou hebben met Al Qaeda. Bij de ouders van Hicheur vond de politie veel islamistische lectuur.

Hicheur zegt dat hij de e-mails stuurde in een moeilijke periode in zijn leven en dat hij nooit de bedoeling had om een aanslag te plegen. Hij werd in 2009 opgepakt en is nu veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar wegens terrorisme. Zijn advocaat noemt de veroordeling "belachelijk". "Ze hebben alles gedaan om hem te demoniseren."