Johnson volgt zichzelf op als Londense burgemeester

Boris Johnson blijft burgemeester van Londen. De excentrieke Johnson haalde het nipt van zijn voorganger Ken Livingstone van Labour. Daarmee gaat Londen in tegen de nationale trend.

Boris Johnson (foto bovenaan) is lid van de Conservatieve partij van de Britse premier David Cameron. Hij is in de Britse hoofdstad erg populair. Toch won hij deze verkiezingen met een kleiner verschil dan verwacht werd. Johnson haalde 51,5 procent van de stemmen, tegenover 48,5 procent voor zijn uitdager Livingstone (foto in tekst).

Johnson kan nu aan zijn tweede ambtstermijn als burgemeester van Londen beginnen. In de zomer is hij ook de gastheer van de Olympische Spelen in zijn stad.

In zijn overwinningstoespraak dankte Johnson zijn kiezers. "Ik wil jullie allemaal bedanken om mij een nieuwe kans en een nieuw mandaat te geven zodat we een stap vooruit kunnen zetten." Hij beloofde zich in te spannen voor alle Londenaars.

Johnson verwees in zijn toespraak ook even naar zijn uitdager Livingstone, die hij omschreef als "de meest creatieve en de meest originele" linkse politicus die hij ooit heeft gezien. Johnson en Livingstone staan bekend voor hun bittere en scherpe discussies, voor en achter de camera's.

Livingstone zelf noemde deze nederlaag degene die hem het meest zal spijten in zijn veertigjarige politieke loopbaan. Livingstone schijnt de handdoek voorgoed in de ring te gooien: "Dit is mijn laatste verkiezing", liet hij verstaan.

Londen buitenbeentje

Met de herverkiezing van Boris Johnson gaat Londen in tegen de nationale trend. In het algemeen deed de Conservatieve partij van Cameron en Johnson het slecht in de lokale verkiezingen in Wales, Schotland en Engeland. Labour kwam als winnaar uit de stembusslag. Premier Cameron heeft zich al verontschuldigd voor de nederlaag.

Maar dit waren vooral de verkiezingen van de apathie. Slechts 32 procent, minder dan een derde van de stemgerechtigde bevolking, is donderdag gaan stemmen.