Kate Upton brengt YouTube in de war

Kate Upton werd midden februari verkozen tot covergirl van de speciale badpakkeneditie van Sports Illustrated. Sindsdien verblijdde ze menig mannenhart met haar optredens in diverse reclamecampagnes die op YouTube keer op keer scoorden. Maar ook daarvoor was de 19-jarige Upton al een internetsensatie met haar "Dougie dance". Deze deed ze enkele dagen geleden over, maar dan in de kledij waarvoor ze nu zo geroemd wordt. Toch bleek YouTube daar plots problemen mee te hebben.

Samen met celebrity-fotograaf Terry Richardson zette Upton het in haar (mini)bikini op een dansen, om te tonen hoe je de "Dougie dance" doet op de muziek van Rej3ctz. Een brug te ver, volgens YouTube, dat het filmpje snel van zijn site haalde.

Richardson besloot dan maar het filmpje op een andere videowebsite, Vimeo, te publiceren. En daar werd het filmpje op zeer korte tijd een megasucces: meer dan 1 miljoen hits op één dag tijd. Het verbod door YouTube hielp zeker mee aan dit succes.

Was wat dan volgde paniekvoetbal bij YouTube, maar het filmpje werd daar terug toegelaten, zij het met een leeftijdsrestrictie. Om daarna die leeftijdsrestrictie ook op te heffen. En er volgde zelfs een verontschuldiging.

Zo liet een medewerker van YouTube aan Fox News weten: "We krijgen een omvangrijk volume aan video’s te verwerken op de site en soms nemen we een verkeerde beslissing. Wanneer iemand er ons dan op wijst dat we een video foutief van de site gebannen hebben, dan doen we ons uiterste best om die zo snel mogelijk terug op de site te krijgen." Ook in New York Daily News werd toegegeven dat er "een fout" gemaakt was.

Op diverse mediasites wordt YouTube nu op de korrel genomen, omdat ze blijkbaar hun eigen "Communityrichtlijnen" nauwelijks op een correcte manier weten te interpreteren: "YouTube is niet bedoeld voor pornografie of seksueel expliciet beeldmateriaal. Wanneer deze omschrijving bij je video past, moet je deze niet op YouTube plaatsen, ook al is het een video van jezelf."

"Ik begrijp echt niet hoe een meisje, dan nog gekleed, deze richtlijn met de voeten treedt. Er is een duidelijk grijze zone, waarin "te sexy" als slecht wordt beschouwd en dus in strijd is met hun richtlijnen. Zouden ze niet beter de gebruikers waarschuwen dat er niets gepost mag worden wanneer je danst en te grote borsten hebt? Dit is te belachelijk voor woorden", reageerde mediaspecialiste Amelia McDonell Parry.

Upton zou volgens New York Daily News de beslissing van YouTube "completely silly" genoemd hebben.

lees ook