Kinderen en jongeren zo verkozen in oktober?

Om kinderen en jongeren wegwijs te maken doorheen de lokale politiek lanceert het Vlaams Parlement de speldoos "Zo verkozen". Dat gebeurt in aanloop naar de gemeente- en provincieraads- verkiezingen van 14 oktober. Het les- en spelmateriaal wordt verspreid over 1.000 scholen.

Hoe werken gemeentebestuur en provincie? Hoe worden lokale verkiezingen georganiseerd? Wat gebeurt er na de verkiezingen? Waar staan de partijen voor? Op deze en vele andere vragen wil het pakket een antwoord bieden aan kinderen en jongeren uit het basis- en secundair onderwijs.

De verkiezingsdoos "Zo verkozen. De kracht van je stem" bevat een bordspel met vragen over de lokale verkiezingen. De spelregels zijn eenvoudig. Wie de vragen juist beantwoordt en als eerste bij het eindpunt komt, is verkozen.

Maar er is meer. In de doos zit ook een DVD waarop professor Kris Deschouwer (Vrije Universiteit Brussel, foto links) uitlegt wat politieke partijen zijn, een fotoverslag van hoe een doorsnee werkdag van een burgemeester eruitziet, opdrachtenbundels voor het lager en secundair onderwijs, blinde kaarten van de provincies met de gemeentegrenzen en de brochure "Kies-keurig".

"Leerlingen hebben nood aan eenvoudige uitleg over de verkiezingen", zegt Kris Van den Bremt, coördinator van de educatieve dienst van het Vlaams Parlement. "Met de doos komen we tegemoet aan die behoefte."

In de doos zitten vooral doe-opdrachten. Die moeten de leerlingen aanzetten om online informatie op te zoeken. Wie zit in de coalitie? Waar zijn de gemeentediensten gevestigd? Wat zijn de taken van de burgemeester? "We moedigen de klassen ook aan om een bezoek te brengen aan het gemeentehuis", vult Van den Bremt aan.

De speldoos komt voor de eerste keer uit. De educatieve dienst van het Vlaams parlement heeft het spel gemaakt en werd voor het opstellen van de vragen bijgestaan door leerkrachten. Die hebben advies gegeven over de inhoud en de moeilijkheidsgraad. De "Kies-keurig"-brochure is niet meer aan zijn proefstuk toe. Het is al de vierde keer dat deze verschijnt.

Er zijn 1.000 exemplaren van de doos voorzien. Leerkrachten kunnen het pakket voor 18 euro online bestellen.

lees ook