Liberalen vormen een front in Ronse

Open VLD Ronse en GB-IC (Gemeentebelangen - Intérêts Communaux) stappen samen naar de kiezer in de Oost-Vlaamse gemeente Ronse. De Liberale Unie gaat voluit voor het bestuur.

GB-IC scheurde zich bij de vorige verkiezingen af van Open VLD. Beide partijen haalden elk twee zetels. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, afkomstig uit het naburige Brakel, kwam hoogstpersoonlijk naar Ronse om de brokken te lijmen.

Lijsttrekker Rudi Boudringhien, van de nieuwe lijst Liberale Unie, blikt vol goede moed vooruit. Boudringhien heeft zijn strepen verdiend op lokaal politiek niveau. Al 30 jaar zit hij bij Open VLD Ronse. "Ik ben ook lang eerste schepen geweest toen we met de oude VLD nog in de coalitie zaten", zegt lijsttrekker Boudringhien.

Door "strubbelingen" binnen de partij startten een aantal Open VLD-leden een nieuwe partij in 2006. Gemeentebelangen Intérêts Communaux (GB-IC) werd geboren.

De gemeenteraadsverkiezingen in datzelfde jaar draaiden echter uit op een flop voor de verscheurde blauwe vleugel in Ronse.

Alexander De Croo werd door Boudringhien opgebeld om beide partijen opnieuw op één lijn te krijgen. "Alexander is een persoonlijke vriend. Hij is er bovendien in geslaagd om het blauwe front opnieuw te laten samensmelten en zo naar de kiezer te doen gaan."

Iets wat niet zal gebeuren onder Open VLD, maar onder Liberale Unie. Een compromis, zoveel is duidelijk. "Ooit wil ik opnieuw op de lijst van een volwaardige Open VLD staan", zegt Boudringhien. "Het is zaak om nu alle vetes uit het verleden opzij te zetten. De samensmelting is een goed begin."

"Nu wil ik zeker meer zetels halen", benadrukt de lijsttrekker nog. "Ik ijver naar meer blauw op straat, oog voor toerisme en beter onderwijs."

Boudringhien vermeldt wel dat het komende bestuur vanaf 2013 met een financieel tekort zal af te rekenen krijgen. "De kas is zo goed als leeg, de tering zal naar de nering moeten worden gezet. Maar dat kunnen wij van de Liberale Unie aan."

lees ook