Medeplichtige van moord op Rabin vrijgelaten

Israël heeft een medeplichtige vrijgelaten van de moord op premier Yitzhak Rabin in 1995. Hagai Amir is de broer van de schutter, hij heeft zijn celstraf uitgezeten. Na zijn vrijlating verklaarde hij "trots" te zijn op zijn rol in het moordcomplot tegen Rabin.

De Israëlische premier Yitzhak Rabin (kleine foto) werd op 4 november 1995 doodgeschoten op een vredesbijeenkomst in Tel Aviv. Hij was een van de architecten van de Oslo-akkoorden over vrede in het Midden-Oosten en was bereid om Israëlisch gebied terug te geven aan de Palestijnen.

De schutter was de ultranationalistische joodse extremist Yigal Amir. Hij verzette zich tegen de plannen van Rabin. Samen met zijn broer Hagai beraamde hij de moord. Yigal Amir werd veroordeeld tot levenslang, zijn broer Hagai kreeg 16 jaar cel wegens medeplichtigheid. Diens celstraf werd vermeerderd met 6 maanden omdat hij ook Ariel Sharon met de dood bedreigd heeft.

Hagai Amir heeft zijn straf nu uitgezeten en is vanmorgen vrijgelaten uit de gevangenis van Ramleh, nabij Tel Aviv. Hij werd er opgewacht door familieleden. Aan de Israëlische openbare radiozender zei hij dat hij geen spijt had van de moord en dat hij trots is op de rol die hij daarbij gespeeld heeft.

De familie van Yitzhak Rabin heeft zich tegen de vrijlating van Amir verzet. Voor de gevangenis van Ramleh protesteerden vanmorgen ook tientallen vredesactivisten.

De moord op Rabin werd in Israël en ver daarbuiten scherp veroordeeld. Velen hadden hun hoop gesteld op de voormalige legergeneraal om vrede in het Midden-Oosten te brengen. Het vredesproces in het Midden-Oosten sputtert nog altijd en er zijn geregeld opstoten van geweld.