Nieuwe top bij Dexia komt er pas na zondag

Het kernkabinet heeft de benoeming besproken van een nieuwe top bij het noodlijdende Dexia. Er valt geen beslissing vóór zondag omdat de regering de presidentsverkiezingen in Frankrijk afwacht. De Dexia Holding is nog steeds een Frans-Belgische groep en bepaalde beslissingen moeten samen met Frankrijk worden genomen, zoals het vertrek van topman Pierre Mariani.

Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Financiën Steven Van Ackere (CD&V) willen zo snel mogelijk een nieuw bestuur voor de Dexia Holding. De oude top, Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani, hebben al aangegeven dat hun mandaat  ter beschikking staat. "De regering mag doen met mijn job wat ze wil", luidt het bij ex-premier Dehaene in een reactie op Radio 1.

De regering laat zich echter niet opjagen. "Vooral rustig blijven en zorgen dat we stapsgewijs de belangen van de Belgen verdedigen", verduidelijkt Van Ackere het doel van de regering.

Over een herkapitalisering is ook geen sprake. "De media weten veel over Dexia, met name over die kapitalisatie. Ik heb daar nog geen enkel woord over gehoord", stelt minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A).