Parket gaat uit van homohaat als motief

Het parket van Luik houdt nu officieel rekening met homohaat als motief in de zaak van de 32-jarige man, van wie het lichaam zondag werd gevonden. Vier verdachten zijn opgepakt. Premier Elio Di Rupo (PS) nodigt donderdag de Belgische holebi-verenigingen uit om te overleggen.

Zondag is in een veld in Villers-en-Temple, tussen Luik en Hoei, het lichaam teruggevonden van een 32-jarige man. Hij was een week vermist.

"Het slachtoffer verliet een bar en hij werd aangeklampt door vier mannen in een auto. Hij is uit vrije wil in de auto gestapt. Enkele uren later liet hij niets meer van zich horen en een vriend heeft toen zijn verdwijning gemeld", zegt Danièle Reynders van het parket in Luik.

Eerder werden drie van de vier verdachten opgepakt. Nu is ook de bestuurder van de wagen aangehouden. Hij wordt beschuldigd van doodslag, waarbij een van de motieven "de haat is tegenover de seksuele geaardheid van het slachtoffer". Drie van de vier daders zijn Belgen, de vierde is Turk.

Holebi-organisaties in ons land gaan ervan uit dat het de eerste keer is dat iemand in ons land omkomt door homofoob geweld. Mogelijk stellen ze zich burgerlijke partij in de zaak. Ze vragen ook meer maatregelen van de regering.

"Eerst moest er een dode vallen"

Donderdag komen de Belgische holebi- en transgenderkoepels op overleg bij premier Elio Di Rupo (PS), dat maakt Yves Aerts van de Vlaamse holebivereniging Çavaria bekend.

"Het is verschrikkelijk dat er eerst een dode moest vallen", laat Aerts weten in een persbericht. "Maar ik kan niet ontkennen dat ik ook opgelucht ben om deze uitnodiging." In het regeerakkoord was al opgenomen dat er een federaal actieplan tegen homofoob geweld zou worden uitgetekend, maar daarover bleef het volgens Çavaria voorlopig stil. De koepelvereniging hoopt dat er door het gesprek met de premier schot in de zaak zal komen.