Van de Senaat blijft nog maar weinig over

De 8 partijen die het akkoord over de 6e staatshervorming sloten, hebben de ontmanteling van de Senaat in wetsvoorstellen gegoten. De vergadering wordt bijna volledig uitgekleed.
Het rode pluche zal vanaf 2014 nog maar 1 keer per maand gebruikt worden.

Groen, Ecolo, de SP.A, de MR, de PS, Open VLD, het CDH en CD&V bereikten vorig jaar een akkoord over de 6e staatshervorming. Een opvallend punt daarbij was de inperking van de Senaat, samen met de Kamer het orgaan voor de volksvertegenwoordiging in ons politieke bestel.

Nu zijn de bepalingen over de Senaat in wetsvoorstellen gegoten en die voorstellen moeten tegen 21 juli goedgekeurd worden.

In de Senaat zitten geen rechtstreeks verkozen senatoren meer. Voortaan zitten in de Senaat 50 parlementsleden uit de gewest- en gemeenschapsparlementen en 10 politici die door de partijen aangeduid worden.

Volgens Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor Institutionele Hervorming, verdwijnen daarmee 40 voltijdse Wetstraatpolitici. "Geen populariteitspoll meer en geen sterk gemediatiseerde verkiezingen meer", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke op Twitter.

En doordat de Senaat vooral uit Vlaamse en Waalse parlementsleden bestaat, is de vergadering alleen nog bevoegd voor het koningshuis en voor de staatshervorming. Van mondelinge vragen of onderzoekscommissies is geen sprake meer.

De vernieuwde Senaat komt in het vervolg maar 1 keer per maand samen. Van de Senaat blijft dus nog weinig over.

Meest gelezen