Washington steekt bekendste laan in nieuw kleedje

De bekendste boulevard van de VS, de National Mall in Washington, krijgt binnenkort een flinke opsmukbeurt. De plannen voor de nieuwe inrichting zijn vandaag bekendgemaakt. De vijver zal worden verkleind en er komt een nieuw paviljoen.

De stad had een wedstrijd uitgeschreven om de hele site rond het Capitool grondig te renoveren. De winnende plannen zijn nu vrijgegeven en meteen is duidelijk dat de stad vooral rekening heeft gehouden met nieuwe wensen op het vlak van veiligheid.

De bekende rechthoekige vijver aan de Union Square, net voor het Capitool, wordt versmald én verhoogd. Het water wordt volgens de plannen van de architecten Gustafson Guthrie Nichol en Davis Brody Bond geflankeerd door een park. Zo zou het gedeelte veel toegankelijker worden voor het publiek en de toeristen, die er vaak samendrommen.

Enkele honderden meters verderop wordt de wandelroute verbeterd en komt er een nieuwe tribune voor optredens in openlucht. Dat wordt een halfronde kom die ongeveer even hoog is als de heuvel waar het monument opstaat. De obelisk aan het uiteinde wordt zo een onderdeel van het podium.

Overigens wordt er aan het meer van Constitution Gardens ook nog een nieuw paviljoen gebouwd met daarin een restaurant, terrassen en een podium. In de winter moet het dienst doen als uitvalbasis voor schaatsers op het meer.

De bouwdienst van het Capitool staat in voor de renovatie van de Union Square, voor de andere projecten wordt nog geld gezocht. Normaal zouden de eerste bouwwerken van start moeten gaan in 2014. De werken zouden enkele jaren duren.