Witwascel krijgt recordaantal meldingen

De antiwitwascel van de overheid heeft vorig jaar 20.000 meldingen gekregen van verdachte transacties. De cel kwam zo bijna 700 miljoen euro verdacht geld op het spoor.

Banken, wisselkantoren, casino's, maar ook notarissen, vastgoedmakelaars en advocaten zijn wettelijk verplicht om de cel te contacteren als ze vermoeden dat een van hun klanten geld probeert wit te wassen.

Vorig jaar kwamen er 20.000 meldingen binnen van zulke verdachte geldbewegingen. In 1.300 gevallen werd het dossier doorgegeven aan het parket, maar dat start niet altijd een gerechtelijk onderzoek op. "Grote parketten als Brussel zijn al overbelast door andere grote dossiers", verduidelijkt Jean-Claude Delepière, de topman van de witwascel. Nog volgens Delepière zijn er ook aantal beroepsgroepen die opvallend weinig meldingen doen. Ook daar moet dringend iets aan gedaan worden, zegt hij.

De witwascel merkte vorig jaar ook een stijging in het aantal bedrieglijke faillissementen. Los van de economische crisis worden er immers ook schermvennootschappen opgericht die na een tijd bewust failliet gaan.