Woordvoerder Sharia4Belgium opnieuw veroordeeld

Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium, is in Antwerpen veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en een geldboete. De man is schuldig aan het aanzetten tot haat tegen niet-moslims en het belagen van de nabestaanden van Marie-Rose Morel. Het was zijn tweede proces in enkele maanden.

Belkacem was in februari al eens veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf. Maar omdat hij bij zijn eerste proces niet aanwezig was tijdens de zittingen, kon hij een nieuw proces vragen.

Hij werd opnieuw veroordeeld, maar de rechter in Antwerpen sprak een lichtere straf uit: twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en een geldboete van 550 euro.

Volgens de rechter is Belkacem schuldig aan het aanzetten tot haat tegen niet-moslims. In videopreken had hij opgeroepen om zich aan te sluiten bij terreurgroepen en in Afghanistan te gaan vechten.

Belkacem werd ook opnieuw schuldig bevonden aan het belagen van nabestaanden van ex-Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel. De woordvoerder van Sharia4Belgium had haar ziekte onder andere "een straf van God" genoemd.

Ook de weduwnaar van Morel, Frank Vanhecke, kreeg brute verwensingen naar zijn hoofd geslingerd van Belkacem, net zoals Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De voorbije jaren had Belkacem verschillende filmpjes op Youtube geplaatst waarin hij de moslims superieur noemde en hen opriep om te domineren en om de ongelovigen, de niet-moslims, te bestrijden. Hij gebruikte opruiende taal en liet zich begeleiden door geweerschoten en afbeeldingen van wapens.

Het oordeel van de rechtbank is duidelijk: "Belkacem streeft een soort van "heldenstatus" na bij zijn volgelingen en geniet met volle teugen van de media-aandacht die hem door zijn wangedrag te beurt valt. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en tracht zo veel mogelijk afstand te nemen van de mogelijke gevolgen ervan op het gedrag van zijn toehoorders. Kortom: hij weigert de gevaren van zijn handelen in te zien."

Belkacem kwam vandaag niet opdagen voor de uitspraak. Hij kan wel nog in beroep gaan tegen zijn straf.

"Geen dag in de gevangenis"

Frank Vanhecke (kleine foto), weduwnaar van Morel, was bij het vonnis aanwezig en houdt er een dubbel gevoel aan over. "Enerzijds ben ik tevreden dat de rechtbank een heel duidelijk signaal geeft dat dit niet kan in onze samenleving. Anderzijds maak ik me ook geen enkele illusie: die man zal geen dag in de gevangenis zitten."

Vanhecke wil dat de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem wordt ingetrokken. Zijn voormalige partij, Vlaams Belang, sluit zich bij die eis aan. "Gevangenisstraffen van minder dan drie jaar effectief worden in België wegens het tekort aan gevangeniscapaciteit immers niet uitgevoerd", vertelt Filip Dewinter.