"Maatschappij rijp voor uitbreiding euthanasie"

SP.A-parlementsleden Myriam Van Lerberghe en Marleen Temmerman willen euthanasie mogelijk maken voor minderjarigen en mensen die aan dementie lijden. Dat schrijft De Standaard. De twee politica's zullen deze maand nog een wetsvoorstel indienen.

De euthanasiewet in ons land is precies tien jaar oud. De paarsgroene regering-Verhofstadt voerde die destijds in, zeer tegen de zin van de christendemocratische oppositie. Tien jaar na datum zien sommige politici de tijd rijp om de wet uit te breiden.

Zo vinden de SP.A-parlementsleden Myriam Van Lerberghe en Marleen Termmerman dat ook wilsbekwame minderjarigen, dementerenden of mensen die blijvend onbewust zijn, toegang tot euthanasie moeten krijgen.

"De maatschappij is daar rijp voor", zegt Temmerman (foto bovenaan). "De grote meerderheid vindt dat euthanasie ook moet kunnen bij mensen met aangetaste hersenfuncties, onherroepelijke verwardheid en dementie. Zeker als de patiënt op voorhand in een schriftelijke verklaring een wil tot euthanasie heeft geuit. Momenteel is dat wettelijk niet goed geregeld."

Temmerman pleit er met andere woorden voor om hen de mogelijkheid te geven om voor euthanasie te kiezen als ze nog bewust en wilsbekwaam zijn. Hun wilsverklaring zou ook langer geldig moeten zijn dan de huidige vijf jaar, vindt ze.

De twee politica's hanteren geen minimumleeftijd voor minderjarigen, zoals in Nederland. Maar het nieuwe wetsvoorstel gaat niet over baby's of heel jonge kinderen. Omdat er bij hen geen sprake is van wilsbekwaamheid, kan er ook geen sprake zijn van euthanasie.

Ook professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans (VUB) brak gisteravond in "Het journaal" een lans voor een uitbreiding van de wet. "Dementerenden kunnen voorafgaand een wilsverklaring opmaken en er eventueel in stellen dat ze ooit euthanasie wensen wanneer ze niet meer wilsbekwaam zijn. Vandaag kan dat enkel als je in een coma valt. Vandaag moeten wij artsen vaak dingen beslissen vanuit onszelf omdat er niets voorafgaand is neergeschreven door de patiënt. Waarom zou het dan niet kunnen dat we rekening houden met zo'n document dat voorafgaand is opgesteld?"