"Massale armoede bedreigt Griekenland"

Een dag voor de vervroegde parlementsverkiezingen in Griekenland woedt de campagne in alle hevigheid. Links en rechts slaan elkaar om de oren, maar wellicht komt er toch een nieuwe coalitieregering.

Op een meeting waarschuwde Evangelos Venizelos (boven), de leider van de socialistische Pasok-partij, de kiezers. Ze hebben de keuze om de besparingen voort te zetten of voor "massale armoede" als dat niet gebeurt.

Als minister van Financiën heeft Venizelos het voorbije jaar erg zware besparingen doorgevoerd, maar volgens hem is er geen keuze om de toekomst van Griekenland veilig te stellen.

Zijn rivaal, de conservatief Antonis Samaras (links), zei dan weer dat "links met de toekomst speelt", niet enkel die van Griekenland, maar die van heel Europa. Samaras leidt de conservatieve Nea Demokratia.

Beide partijen zitten nu in een coalitieregering en zullen wellicht flink wat zetels verliezen. De conservatieven zouden meer zetels overhouden, maar wellicht niet genoeg om alleen te regeren en dus zullen ze mogelijk de coalitie voortzetten.

Verwacht wordt ook dat de kleinere partijen zullen profiteren van de crisis. Aan extreemlinkse kant zou niet enkel de communistische KKE vooruitgang boeken, maar ook een aantal partijen die tegen de EU en besparingen zijn. Aan de overkant van het spectrum dreigt dan weer de opkomst van de neonazistische Gouden Dageraad.