"Rien ne va plus" in Frankrijk

Een dag voor de Franse presidentsverkiezingen mag er geen campagne meer worden gevoerd. Gisteren hebben beide kandidaten nog wel hun meetings gehouden. In de peilingen verkleint president Nicolas Sarkozy opnieuw zijn achterstand op de socialist François Hollande.

Volgens de regels mocht er vandaag geen campagne meer worden gevoerd en ook geen peilingen meer worden gepubliceerd. In de laatste peilingen leek de conservatieve president Nicolas Sarkozy (boven)  zijn achterstand op de socialistische rivaal François Hollande (links) te verkleinen.

Ook weten veel mensen nog niet voor wie ze gaan stemmen. Sarkozy hoopt door zijn ruk naar rechts voldoende kiezers van het Front National te overtuigen om toch voor hem te kiezen en dus niet blanco of voor Hollande. Op zijn meeting gisteren waarschuwde hij ook voor onzekerheid in de eurozone als Hollande zou winnen.

Hollande zelf toonde zich op zijn meeting niet zeker van de overwinning en waarschuwde hij zijn aanhang. Hij vreest dat sommige linkse kiezers niet de moeite zullen doen om te gaan stemmen.

Morgen zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Volgens de grondwet -die eind de jaren 50 voor generaal Charles de Gaulle werd geschreven- heeft een president er veel meer macht dan in andere Europese landen.