Antwerpenaars kiezen massaal voor De Wever in peiling

Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws zou de N-VA bij de verkiezingen op 14 oktober 26 van de 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad behalen. Rekening houdend met het cordon sanitaire wordt de partij van De Wever daarmee in elke coalitie noodzakelijk. De stadslijst SP.A-CD&V behaalt een kwart van de stemmen. Vlaams Belang en Open VLD vallen fors terug. Groen stijgt tot 10,3%

De NV-A lijkt op weg naar een monsterscore in Antwerpen. Vijf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen haalt de partij in een peiling 42,9%. Dat is bijna de absolute meerderheid. De stadslijst van de SP.A en CD&V kan maar een kwart van de kiezers bekoren. Opvallend: in 2006 haalde de SP.A alleen 10 % meer stemmen.

Ook Open VLD en Vlaams Belang krijgen in de peiling rake klappen: Vlaams Belang valt terug van 33,5 % naar 13,1 %. Open VLD verliest bijna de helft en komt op 5,5% uit. Beide partijen zien het gros van hun kiezers uit 2006 nu naar de N-VA vertrekken.

Groen is de enige partij naast de N-VA die erop vooruit gaat. Onder aanvoering van Meyrem Almaci en Wouter Van Besien verdubbelt de partij haar score: van 4,7 % tot 10,3 %. De partij zou vooral heel wat allochtone kiezers wegkapen bij de SP.A. De PVDA van Peter Mertens behaalt 2,8 %.

N-VA incontournable

De peiling ging ook na wie de Antwerpenaars het liefst als burgemeester willen. De Wever sleept daarbij 46,5 % van de stemmen in de wacht. Slechts een kwart wil ook na 2012 verder met Janssens. Opmerkelijk want de helft van de Antwerpenaars zegt tevreden te zijn over het stadsbestuur en de burgemeester.

De kopstukken van de andere partijen volgen op grote afstand: 8,8 % wil Filip Dewinter (Vlaams Belang) als burgemeester, Meyrem Almaci (Groen) haalt 5,5 % en Annemie Turtelboom (Open VLD) 5,2%.

Een coalitie maken zonder de N-VA wordt bijzonder moeilijk. Met 42,9 % van de stemmen zou de N-VA 26 van de 55 zetels winnen. Dat is net geen absolute meerderheid. Volgens de krant Het Laatste Nieuws is een coalitie van de N-VA met de SP.A en CD&V de meest waarschijnlijke. Zij halen samen 41 zetels, een ruime meerderheid. Die coaltie zou als extra voordeel bieden dat het schepencollege uit dezelfde partijen bestaat als de Vlaamse regering.

lees ook