Bart Dochy wil burgemeester blijven in Ledegem

In Ledegem haalde de kartelpartij van CD&V en Vrijheid en Democratie, kortweg CD&V/VD, in 2006 met 12 van de 21 zetels een absolute meerderheid. Daarmee wijzigde het Ledegemse politieke landschap totaal. Burgemeester Paul Vanhie (Actief) en de SP.A, die van 2001 tot 2006 de bestuursploeg vormden, zaten voortaan op de oppositiebanken.

Onder het motto “Never change a winning team” trekt het kartel CD&V/VD straks voor de derde keer op rij naar de Ledegemse kiezer. Huidig burgemeester Bart Dochy (CD&V) kreeg in 2006 liefst 2.435 voorkeurstemmen of 35% van alle uitgebrachte stemmen achter zijn naam. Dat was goed voor 12 zetels, 3 meer dan in 2006.

Ook de OCMW-voorzitter en twee schepenen zijn van CD&V-origine. Vrijheid en Democratie, dat mensen van de N-VA en onafhankelijken verenigt, mocht twee schepenmandaten invullen. De jonge CD&V/VD-bestuursploeg van toen gaat voluit voor een tweede legislatuur op rij.

Exit Actief

Actief, de partij van wijlen burgemeester Paul Vanhie, houdt straks op te bestaan. Vanhie, die burgemeester was van 2001 tot 2006, kwam in mei 2011 bij een tragisch ongeval om het leven.

Actief, dat mensen van Open VLD en onafhankelijken verenigde, zag zijn zetelaantal slinken van 5 in 2000 naar 3 in 2006. Bij de komende verkiezingen wordt Piet Vandermersch lijsttrekker van Open VLD en zijn broer Lieven, die eerste schepen was onder Paul Vanhie, lijstduwer. Volgens Vandermersch was de naamsverandering kort voor de dood van Vanhie, die nationaal de overstap had gemaakt naar LDD, tussen beiden afgesproken.

Eindelijk zetel voor Groen?

Patrick Van Gheluwe (SP.A) wil straks weer een gooi doen naar de Ledegemse burgemeesterssjerp en trekt dus de lijst in de gemeente. Momenteel zit hij nog in de provincieraad als gedeputeerde. Hij is ook lijstduwer op de lijst voor de provincie.  Van Gheluwe was eerder al 6 jaar schepen en 12 jaar burgemeester van Ledegem.

Moreen Dewolf, die in 2006 als lijsttrekker nog ging voor “eerste vrouwelijke burgemeester van Ledegem”, mag straks op de tweede plaats staan. Van Gheluwe slaagde er alvast in om met Groen, dat bij alle voorgaande gemeenteraadsverkiezingen net geen zetel behaalde, in kartel te gaan. Of Groen dit keer wel een zitje kan veroveren, blijft nog maar de vraag. Hun eerste kandidaat zal de kiezer pas op de vierde plaats terugvinden.

Ook Vlaams Belang trekt in oktober weer naar de Ledegemse kiezer. Steven Mulier, die het zitje veroverde, overleed in augustus 2007 tijdens een Italiaanse vakantie aan een hartaderbreuk. Ronald Cambier zit vandaag voor de partij in de raad.

Geert Van Gheluwe

lees ook