Belgen blijven tot eind 2014 in Afghanistan

De Belgische troepen blijven tot eind 2014 in Afghanistan. Nadien zullen instructeurs ook het Afghaanse leger blijven opleiden, maar ons land stelt wel voorwaarden.

Het nieuws werd meegedeeld tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en zijn collega van Defensie Pieter De Crem (CD&V) aan Afghanistan.

Ons land is dus bereid om onze troepen tot eind 2014 in dat land te houden. Wel heeft minister Reynders aan de Afghaanse president Hamid Karzai gevraagd om de strijd tegen de corruptie op te voeren en werk te maken van rechten voor de vrouwen.

België is ook bereid ook na 2014 nog troepen te leveren voor de opleiding van het Afghaanse leger. Voorwaarde is wel dat er dan voldoende bescherming is voor onze militairen.

Ons land heeft ongeveer 600 militairen in Afghanistan. De meesten beschermen de internationale luchthaven van de hoofdstad Kaboel. In de zuidelijke stad Kandahar is een eenheid met vier F-16's voor opdrachten tegen de taliban. In de noordelijke provincie Kunduz zijn twee eenheden actief die meewerken aan de wederopbouw en opleiding. Er zijn ook een aantal verbindingsofficieren in het Duitse hoofdkwartier in Mazar-e-Sharif in het noorden.