Controversiële "The ambassador" bekroond op Docville

De controversiële Deense documentaire "The ambassador" heeft op Docville in Leuven de Weten & Geweten Prijs voor Beste Documentaire gewonnen. Het bezoekersaantal van het documentaire filmfestival is met 50% gestegen.

In "The ambassador" toont maker Mads Brügger (rechts op grote foto), verkleed als rijke zakenman, hoe relatief eenvoudig een smokkel in bloeddiamanten vanuit Afrika opgezet kan worden. Eind vorig jaar probeerde een zakenman die in de film voorkomt nog een vertoning in Nederland te verbieden.

De Canvas Jury Prijs voor Beste Internationale Documentaire ging naar de Italiaanse film "Il castello" (Massimo D'Anolfi en Martina Parenti). De film won eerder al prijzen in Canada en de VS. Canvas-netmanager Mark Coenen heeft in Leuven ook  aangekondigd dat de VRT-zender meer gaat investeren in auteursdocumentaires. Op donderdagavond komt er een programmaslot "De uil van Athena" dat Vlaamse en internationale auteursdocumentaires in de kijker plaatst.

Bram Van Paesschen (links op grote foto) won de SCAM Prijs voor Beste Belgische Documentaire met "Empire of dust", een film over de Chinese invasie in het mineraalrijke Afrika.

De 8e editie van Docville was erg succesvol. Vooral het bezoek van documentairemaker Louis Theroux is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het festival lokte dit jaar 50% meer bezoekers dan in 2011.