Detiège maakt politieke comeback in Kalmthout

De voormalige burgemeester van Antwerpen Leona Detiège (69) is de lijstduwer voor de SP.A bij de verkiezingen in Kalmthout. Zij woont al sinds 2008 in die gemeente. Provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert (43) trekt de SP.A-lijst.
Leona Detiège bij haar afscheid in de Antwerpse gemeenteraad in december 2006

Leona Detiège is kandidaat-voorzitter voor de OCMW. Detiège volgde in 1995 haar partijgenoot Bob Cools op als burgemeester van Antwerpen. In 2003 moest ze in de nasleep van de Visa-affaire plaats ruimen voor huidig burgemeester Patrick Janssens. Ze zat wel nog tot eind 2006 in de Antwerpse gemeenteraad.

Detiège was eerder ook staatssecretaris voor Pensioenen tussen 1988 en 1992 en Vlaams minister voor Tewerkstelling en Sociale Aangelegenheden tussen 1992 en 1995.

De SP.A behaalde in 2006 twee verkozenen in Kalmthout en kwam amper zeven stemmen te kort voor een derde zetel. De SP.A zit in Kalmthout in de oppositie. Maar nu CD&V en de N-VA er niet meer in kartel naar de kiezer trekken, ambieert de partij om in de volgende legislatuur deel uit te maken van het bestuur.

lees ook