Hoofdverdachten van 9/11 officieel aangeklaagd

De vijf hoofdverdachten van de terreuraanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten worden vandaag officieel aangeklaagd. Ze verschijnen voor de militaire rechtbank in Guantanamo Bay, de militaire basis van de VS in Cuba.

In de beschuldigdenbank zitten de zelfverklaarde "mastermind en planner" achter de 9/11-aanslagen Khalid Sheikh Mohammed (foto boven), Waleed bin Attash, Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali en Mustafa Ahmad al-Hawsawi.

De vijf hoofdverdachten zullen samen een proces krijgen. Ze worden ervan beschuldigd de 9/11-aanslagen te hebben beraamd en uitgevoerd.

Twee gekaapte vliegtuigen boorden toen door de WTC-torens in New York, een ander vliegtuig stortte neer bij het Pentagon in Washington, een vierde gekaapt vliegtuig crashte in Pennsylvania. Bij de aanslagen kwamen 2.976 mensen om.

De aanklachten tegen de vijf verdachten zijn onder meer terrorisme, vliegtuigkaping, samenzwering, moord, het aanvallen van burgers, opzettelijke zware lichamelijke verwondingen en vernieling van eigendommen. De vijf verdachten riskeren de doodstraf.

De verdediging zal mogelijk al een eerste keer mogen pleiten. Allicht zullen de verdachten allemaal onschuldig pleiten, hoewel ze hun aandeel in de aanslagen niet ontkennen. "Mijn cliënt heeft me gezegd dat hij trots is op zijn rol in de aanslagen maar dat hij niet schuldig zal pleiten", zegt de advocaat van Binalshibh.

"Processen op Guantanamo niet legitiem"

Het is de eerste keer dat de vijf voor een rechtbank verschijnen. Een eerdere procespoging in 2009 werd nog stopgezet toen president Barack Obama aankondigde dat hij de gevangenis op Guantanamo Bay wilde sluiten. Het proces zou dan voor een civiele, in plaats van een militaire, rechtbank gehouden worden.

Maar door felle tegenkanting is Obama in april 2011 teruggekomen op zijn eerdere beslissing. Sindsdien zijn er wel nieuwe regels voor processen op Guantanamo van kracht, zoals een verbod op bekentenissen verkregen door foltering. Verdachte Khalid Sheikh Mohammed heeft al eerder verklaard dat hij gemarteld werd in Guantanamo. CIA-documenten bevestigen dat hij 183 keer onderworpen is geweest aan waterboarding, een marteltechniek waarbij de gemartelde de indruk krijgt dat hij aan het verdrinken is.

De advocaten van de verdedigende partijen vinden dat er nog altijd hiaten zitten in de regels en dat processen op Guantanamo niet legitiem zijn. Onder andere omdat de advocaten slechts onder strenge voorwaarden en heel beperkt met hun cliënten kunnen spreken.