Japan legt de laatste kerncentrale stil

Japan heeft de laatste actieve kerncentrale stilgelegd voor onderhoud. Het gaat om de derde reactor op de Tomari-centrale in de prefectuur Hokkaido. Duizenden Japanners zijn op straat gekomen om dat te vieren.

Sinds de tsunami van vorig jaar die de Fukushima-centrale overspoelde, legt Japan systematisch alle reactoren van de kerncentrales stil voor routine-onderhoud. Door de tsunami raakten de reactoren in Fukushima in de problemen waardoor er nucleaire straling vrijkwam. Al wie in een straal van 20 kilometer woonde, moest verhuizen. 

Nu de laatste reactor is stilgelegd, heeft Japan geen kernenergie mee, voor het eerst in 40 jaar. Tot vorig jaar was 30 procent van de energie in Japan nog kernenergie. 

Japan is niet van plan om kernenergie af te schaffen, maar wil wel zeker zijn dat er geen risico's zijn. Daarom worden alle reactoren aan een reeks veiligheidstests onderworpen, onder andere om te testen of ze bestand zijn tegen tsunami's en aardbevingen. 

Tot nu toe zijn twee reactoren in de Ohi-centrale veilig verklaard, maar ze zijn nog niet heropgestart. De regering wil dat pas doen als er een energietekort dreigt. De lokale overheid moet ook haar toestemming geven vooraleer de reactoren weer in gebruik worden genomen.

Heel wat bedrijven hebben al gewaarschuwd voor een energietekort en blackouts in de zomer, toch wil de regering nog geen enkele reactor opstarten uit vrees voor de publieke opinie. Ook lokale overheden wil liever niet dat de kerncentrales heropgestart worden.

Duizenden Japanners kwamen vandaag in Tokio op straat om het stilleggen van de laatste kernreactor "te vieren". De demonstranten scandeerden slogans als "Nooit meer Nagasaki, nooit meer Fukushima".