Nederlander David Pefko wint de Gouden Boekenuil

David Pefko (28) heeft met zijn tweede roman "Het voorseizoen" de Gouden Boekenuil gewonnen, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. De Lezersjury bekroont "Grip" van Stephan Enter.

De vakjury, die werd voorgezeten door VRT-journaliste Phara De Aguirre, koos voor "Het voorseizoen" omdat het boek hen "bij het nekvel meesleepte tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld".

Het boek vertelt het verhaal van een 49-jarige politie-rechercheur die door zijn vrouw verlaten werd. Hij verliest zichzelf in drank en internetporno en wordt verliefd op een prostituee. Wanneer hij haar wil redden, begint het allemaal echt fout te lopen in zijn leven.

"Meedogenloos toont het de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar dat beetje genegenheid", staat er nog in het juryverslag. "Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl."

Pefko is blij met de prijs, maar had de bekroning niet verwacht. "Ik vind het fantastisch, maar ik heb geen speech voorbereid omdat ik ervan overtuigd was dat ik niet zou winnen", zei hij aarzelend. "Ik ben verbaasd, maar vind het erg fijn om deze prijs te winnen. Ik weet verder ook totaal niet wat ik moet zeggen." Grappend voegde hij eraan toe: "Het is wel terecht, maar het verbaast me ook."

Pefko, een Grieks-Nederlandse auteur en de jongste van de genomineerden, schreef de roman op het eiland Kos. Het boek werd al vergeleken met het werk van Arnon Grunberg. De Gouden Boekenuil is 25.000 euro waard. Pefko krijgt ook een trofee, een kunstwerk van Philip Aguirre. Met het geld wil hij "heel veel schulden afbetalen" en "een beetje op reis gaan".

Prijs van de Lezersjury voor "Grip" van Stephan Enter

De 100-koppige Lezersjury onder leiding van Lies Lefever heeft "Grip" van Stephan Enter (foto in tekst) bekroond, een boek over vier alpinisten die als twintigers een tragisch ongeval meegemaakt hebben.

"Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen", luidt het juryverslag. "Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voel je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen."

Dimitri Verhulst was de enige Vlaming die dit jaar genomineerd was voor de Gouden Boekenuil, maar hij viel niet in de prijzen. Twee jaar geleden ging de Gouden Uil naar Cees Nooteboom (" 's Nachts komen de vossen"). Vorig jaar werd de Gouden Uil niet uitgereikt omdat Boek.be nog zocht naar een nieuwe formule voor de prijsuitreiking.