Spaanse koning persona non grata in gemeente

De Spaanse koning Juan Carlos is niet meer welkom in de Catalaanse gemeente Berga. De gemeenteraad heeft deze week namelijk een motie goedgekeurd waarin de koning persona non grata werd verklaard. Ongezien in Spanje.

De Spaanse koning heeft het niet onder de markt de voorbije weken. Eerst was er de commotie over zijn reis naar Botswana - inclusief olifantenjacht - in moeilijke economische tijden, nu is Juan Carlos ook niet meer welkom in de Catalaanse gemeente Berga.

De gemeenteraad van Berga keurde deze week namelijk een motie goed waarin de koning als persona non grata wordt beschouwd. "Het is de eerste keer dat er zo'n zware motie tegen de koning wordt goedgekeurd", legt correspondent Sven Tuytens uit in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Tuytens gaat het om een pr-stunt van de Unitat Popular, een nationalistische partij die naar de onafhankelijkheid van Catalonië streeft. De Unitat Popular vindt dat Juan Carlos destijds op een niet-democratische manier aan de macht is gekomen. Juan Carlos werd in 1975 door generaal Francisco Franco aangeduid als zijn opvolger.

Het gaat vooral om een symbolische motie. De kans dat Juan Carlos naar Berga zou gaan, is namelijk klein. De motie is volgens Tuytens vooral bedoeld om duidelijk te maken dat ze in Berga (en bij uitbreiding in heel Catalonië) niets met de koning te maken willen hebben. "Het is eigenlijk een soort van politieke daad van onafhankelijkheid."

De gemeenteraad van Berga besliste deze week overigens ook om een aan generaal Franco toegekende titel en medaille in te trekken. In 1962 kreeg "el caudillo" de titel van geadopteerde zoon van de stad Berga en de Gouden Medaille van de stad. Berga wil die laatste nu terug.