Spanning Timboektoe na aanval tegen graftombe

In Timboektoe, in het door Toearegs gecontroleerde noorden van Mali, hebben leden van de extremistische moslimgroep Ansar Dine de graftombe van een lokale heilige beschadigd. De bevolking reageert woedend op het incident.

Volgens getuigen verhinderden gewapende leden van de Ansar Dine (helpers van de godsdienst) de lokale bevolking om te gaan bidden bij de tombe van Sidi Mahmoud ben Amar (1463-1548). Ze drongen daarop het monument binnen en richtten er schade aan.

De lokale bevolking is woedend over het incident en vreest dat nog andere mausolea in Timboektoe het slachtoffer zullen worden van Ansar Dine. De spanningen in de stad zijn alleszins opnieuw verder opgelopen.

Timboektoe ligt in het noorden van Mali in het gebied dat de voorbije weken is handen is gevallen van Toeareg-milities. De belangrijkste militie, de MNLA heeft daar de onafhankelijke Toearegstaat Azawad uitgeroepen, maar heeft blijkbaar niet alles onder controle. Op tal van plaatsen zijn het leden van de rivaliserende moslimgroep Ansar Dine (links) die de lakens uitdelen en hun strenge versie van de islam willen opleggen.

Timboektoe, schat in de Sahara

Het mausoleum dat nu beschadigd is, is een van de honderden monumenten die door de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- in Timboektoe is uitgeroepen tot werelderfgoed.

De oude handelsstad had een rijke traditie, onder meer door de controle van de karavaanroutes doorheen de Sahara, de zoutmijnen en de nabijheid van de rivier de Niger. In die eeuwen trok Timboektoe niet enkel handelaars, maar ook veel moslimgeleerden en geestelijken aan, die hier begraven zijn.

De stad is de voorbije eeuwen vervallen, maar bezit nog veel unieke monumenten en bibliotheken met kostbare manuscripten. De Unesco vreest dat extremisten zoals Ansar Dine een deel van die schatten nu zouden willen vernielen.