Thomas Cook lijkt voorlopig gered

De reisgroep Thomas Cook heeft van een groep financiers een "levenslijn" van 1,7 miljard euro gekregen. Daardoor komt de 170 jaar oude reisorganisator voorlopig uit de problemen.

Vorig jaar had Thomas Cook al een krediet van 250 miljoen euro gekregen. Nu krijgt de groep dus nog eens 1,7 miljard euro van een groep financiërs met onder meer de Britse Royal Bank of Scotland. In ruil krijgen die financiers een pakket aandelen van ongeveer 5% en een hogere rente op de uitstaande schulden.

Daarmee lijkt de 170 jaar oude reisorganisator voorlopig uit de financiële problemen te raken en krijgt hij voldoende tijd om orde op zaken te stellen. Thomas Cook heeft een schuldenlast van ongeveer 1 miljard euro en leed vorig jaar een verlies van 500 miljoen euro.

De oorzaken zijn divers. Zo heeft Thomas Cook te lijden door de onrust in de Arabische wereld en dan vooral in Tunesië en Egypte, waar veel mensen nu liever wegblijven. Anderzijds laat ook de economische crisis zich voelen en besparen nogal wat jonge gezinnen met kinderen op reizen naar het buitenland.

Vorig jaar moest ook de CEO opstappen en Thomas Cook is nu op zoek naar een nieuwe topman. In afwachting is begonnen met het afslanken van een aantal activiteiten. Zo zullen ongeveer 17 vliegtuigen worden verkocht en daarna geleased. Ook wil Thomas Cook een aantal hotels verkopen.