Verlaagt Dexia het kapitaal?

De groep Dexia zou een forse kapitaalverlaging overwegen in plaats van de verwachte kapitaalverhoging. Het zou gaan om een boekhoudkundige truc om tijd te winnen en de Belgische schatkist te ontzien.

Enkele dagen geleden liet Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, doorschemeren dat de groep Dexia wellicht het kapitaal zal moeten verhogen.

Een kleine technische uitleg maakt duidelijk waarom Dexia het kapitaal eigenlijk zou moeten verhogen. Dat kapitaal bedraagt 4,62 miljard euro. Het eigen vermogen -al wat de groep bezit min de schulden- is door verliezen echter gedaald tot 2,78 miljard euro en dat is bijna minder dan de helft van het kapitaal. Om het bedrijf staande te houden, wordt dat in dat geval het kapitaal verhoogd.

De grote Belgische aandeelhouders zoals de Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias zijn echter niet in staat om meer kapitaal in te brengen. Dat zou dus voor rekening komen van de Belgische staat, die zo een grootaandeelhouder in Dexia zou worden. In dat geval zouden de verliezen van Dexia beginnen te wegen op de toch al grote staatsschuld en kan de rating in het gedrang komen.

Volgens De Standaard zou er daarom nu voorgesteld worden om het kapitaal te verlagen tot 500 miljoen euro. In dat geval zou het eigen vermogen verder kunnen dalen tot 250 miljoen euro. 

"Boekhoudkundig trucje om tijd te winnen"

Volgens het vennootschapsrecht is die kapitaalverlaging wettelijk, al rijzen er wel vragen. Volgens econoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera gaat het het om "een boekhoudkundig trucje om tijd te winnen".

Op die manier kan Dexia nog een tijdje de verliezen incasseren zonder een last te worden voor de schatkist, tenminste nu nog niet.

Wel verandert dat uiteraard niets aan de moeilijke situatie van de restgroep Dexia. Voor alle duidelijkheid: de staatsbank Belfius hoort niet langer bij Dexia en staat dus buiten de hele discussie.