Wie maakt kans op de Gouden Boekenuil?

Vanavond wordt in Gent de Gouden Boekenuil, de opvolger van de Gouden Uil, uitgereikt. Vier Nederlandse schrijvers en een Belgische auteur maken kans op de prestigieuze literaire prijs. Deredactie.be stelt de genomineerden aan u voor.

"Zomerhuis met zwembad" (Herman Koch)

De Nederlandse auteur Herman Koch heeft een nominatie in de wacht gesleept met zijn roman "Zomerhuis met zwembad". Koch vertelt in zijn boek het verhaal van een huisarts die voor de tuchtraad moet verschijnen omdat hij een medische fout heeft begaan. Maar gaat het wel om een medische fout? Huisarts Marc had immers nog een rekening te vereffenen met de patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor zijn vrouw Caroline.

De jury van de Gouden Boekenuil noemt "Zomerhuis met zwembad" een roman "die leest als een sneltrein en aankomt als een stomp in het middenrif. Het boek zet de lezer voortdurend op het verkeerde been, het herbergt aanhoudende psychologische terreur onder het oppervlak, en tegelijk is het een van de vrolijkste boeken over verkrachting, moord en overspel."

Herman Koch is met "Zomerhuis met zwembad" niet aan zijn proefstuk toe. De Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur én schrijver bracht in 2009 zijn succesvolle roman "Het diner" uit, waarmee hij de NS Publieksprijs won.

"Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten" (Dimitri Verhulst)

De enige Vlaming op de shortlist van de Gouden Boekenuil is Dimitri Verhulst. Hij kan de Gouden Boekenuil winnen met zijn Bijenkorf-geschenk "Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten". In het boek doet Verhulst het relaas van de laatste dagen in het leven van wielrenner Frank Vandenbroucke door de ogen van een prostituee uit Senegal.

"Dimitri Verhulst schenkt in zijn unieke, markante stijl een stem aan een stemloze en kijkt vanuit de marge naar de val van een Vlaamse Icarus. Een literair handspiegeltje voor de hybris in elk van ons", zegt de jury over "Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten".

Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 officieel met de verhalenbundel "De kamer hiernaast". In 2007 bracht hij zijn succesvolle roman "De helaasheid der dingen" uit, die intussen ook verfilmd is. Drie jaar geleden won Verhulst nog de prestigieuze Libris Literatuur Prijs met "Godverdomse dagen op een godverdomse bol".

"Het voorseizoen" (David Pefko)

De jonge Nederlandse schrijver David Pefko is met "Het voorseizoen" genomineerd voor de Gouden Boekenuil. "Het voorseizoen" vertelt het verhaal van een 49-jarige politie-rechercheur die door zijn vrouw verlaten werd. Hij verliest zichzelf in drank en internetporno en wordt verliefd op een prostituee. Wanneer hij haar wil redden, begint het allemaal echt fout te lopen in zijn leven.

De jury van de Gouden Boekenuil noemt de 28-jarige David Pefko een belofte voor de Nederlandse literatuur. ""Het voorseizoen" is een overtuigend en met veel vaart verteld verhaal. Het is gedurfd in zijn opzet en zijn setting en confronteert de lezer gaandeweg met de duistere kant die in ieder mens schuilgaat."

Pefko schreef "Het voorseizoen" op het Griekse eiland Kos, waar hij als ober aan de slag was. Hij vond zijn inspiratie naar eigen zeggen bij een man aan de bar. Met "Het voorseizoen" is Pefko nog maar aan zijn tweede roman toe. In 2009 verscheen van zijn hand "Levi Andreas".

"Grip" (Stephan Enter)

De Nederlander Stephan Enter maakt met zijn roman "Grip" kans op de Gouden Boekenuil. "Grip" gaat over drie mannen en een vrouw, die elkaar na twintig jaar weer opzoeken. De vier alpinisten maakten als twintigers een tragisch ongeval mee, dat een grote impact heeft gehad op de rest van hun leven. De vier vrienden blijken al snel helemaal geen vrienden te zijn.

"Intens is het woord dat van toepassing is op zowel de stijl als de plot van Stephan Enters duizelingwekkende roman "Grip"", aldus de jury. "In deze vitalistische roman pur sang bieden schitterend beschreven vergezichten uitzicht op de benarde binnenwereld van de sterfelijke stumpers die wij zijn. Dit alles verwoord in een krachtige, poëtische taal."

Stephan Enter debuteerde in 1999 met de verhalenbundel "Winterhanden", die een van de kanshebbers was voor de Libris Literatuurprijs. Zijn eerste roman "Lichtjaren" (2004) sleepte eveneens een nominatie in de wacht voor de prestigieuze literaire prijs.

"Bittere bloemen" (Jeroen Brouwers)

Jeroen Brouwers sluit het rijtje van de genomineerden af met zijn roman "Bittere bloemen". Het verhaal vertelt de neergang van Julius G.M. Hammer, gewezen rechter, minister en schrijver. De oude man wordt door zijn dochter op een cruise gestuurd, waar hij de 45-jaar jongere Pearlene tegen het lijf loopt, de vrouw van zijn dromen.

De jury noemt "Bittere bloemen" van Jeroen Brouwers "een meesterlijk boek over de naderende dood, waar een verzengende verliefdheid tegenover staat, die zowel vitaal als vergeefs is. Ook in deze even romantische als zelfrelativerende roman staat Brouwers' superieure stijl galant voor een leesavontuur vol menselijke en literaire rijkdom."

Als Jeroen Brouwers vandaag de Gouden Boekenuil in de wacht sleept, is het alvast niet de eerste keer. De Nederlandse auteur won eerder al de literaire prijs in 1995 ("Vlaamse leeuwen) en 2001 ("Geheime kamers"). In 2008 won hij nog de Gouden Uil Publieksprijs voor "Datumloze dagen". 

Inne Verhoogen