"Democratische keuze van de Fransen respecteren"

De aftredende Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn verkiezingsnederlaag toegegeven. In een toespraak voor zijn aanhangers riep hij hen op om de keuze van de meerderheid van de kiezers te respecteren. Sarkozy feliciteerde François Hollande met zijn overwinning en zei dat hij in de toekomst een "andere vorm van engagement" zou opnemen.

Sarkozy sprak zijn luidruchtige aanhang op een waardige manier toe. Hij moest het publiek verschillende keren aanmanen tot stilte. "We zullen nooit zijn zoals diegenen die ons verslagen hebben, willen dat we zijn", aldus Sarkozy.

"Frankrijk heeft een nieuwe president, het Franse volk heeft gekozen. Het is een democratische keuze. François Hollande is de nieuwe president van Frankrijk en moet gerespecteerd worden", zei Sarkozy. De zaal antwoordde met luidkeels boegeroep.

"Ik heb net François Hollande aan de telefoon gehad. Ik wens hem alle geluk. En ik wens uit heel mijn hart dat Frankrijk de beproevingen waar het voor staat, kan doorstaan.
Want het is ons vaderland, het is ons Frankrijk."

Nicolas Sarkozy bedankte zijn aanhang voor hun stem, maar kon zijn zin niet afmaken. De hele zaal scandeerde "merci, merci, merci". "C'est à moi de dire merci", antwoordde de verslagen politicus. "Het is een immense eer in een mensenleven om tot president gekozen te worden en ik heb van de eerste tot de laatste seconde al mijn energie gegeven."

Sarkozy nam uitdrukkelijk de verantwoordelijkheid voor de nederlaag op. Vanuit de zaal klonk een langgerekt "non!". "Ik ben niet iemand die zijn verantwoordelijkheid ontloopt", zei Sarkozy. "Ik ben de baas en als er iets misloopt, dan ben ik degene die de verantwoordelijkheid neemt."

"Ander soort engagement"

Sarkozy herhaalde wat hij al eerder had gezegd, nu de nederlaag een feit is, wil hij een nieuwe weg inslaan. "In dit nieuwe tijdperk zal ik één van jullie blijven, ik zal jullie ideeën en overtuigingen blijven verdedigen. Maar het zal niet meer vanuit dezelfde positie zijn. Na 35 jaar in de politiek en 10 jaar op het hoogste niveau, zal ik een ander engagement aannemen", aldus Sarkozy.

De president eindigde met een lofrede op zijn aanhang. "Onthoud dit goed, lieve landgenoten, nooit zal ik jullie kunnen teruggeven wat jullie mij gegeven hebben. Jullie talrijke aanwezigheid op alle bijeenkomsten heeft me werkelijk geroerd. Laat ons vanavond het beeld uitdragen van een stralend, gelukkig en open Frankrijk dat samen met mij 5 jaar geleden overwon en in 2012 verloor. Laat ons nederig zijn, en het absolute tegenbeeld van wat onze tegenstanders van ons verwachten.(...) Je vous aime. Merci à tous."