Anti-Poetinbetoging in Moskou loopt uit de hand

In Moskou is een anti-Poetinbetoging geëindigd in een confrontatie met de politie. De manifestatie vond plaats aan een eiland, grenzend aan het Kremlin. Ongeveer 20.000 mensen stapten in de manifestatie op.

De demonstratie op het eilandje verliep aanvankelijk zeer rustig, met zo'n 5.000 mensen in de voormiddag. Maar na de middag groeide de groep demonstranten snel aan. Het tumult begon toen een groepje demonstranten zich afscheurde en zich richting een brug over de Moskou-rivier begaf die was afgesloten door de politie. De brug leidt naar het Kremlin.

Toen steeds meer betogers naar de brug gingen, heeft de politie versterking opgeroepen. De agenten duwden de demonstranten terug naar het eilandje, maar die bleven de politie uitdagen. Ze gooiden met plastic flessen, een betoger gooide ook een rookbom naar de politie.

Na een uur vond de politie het welletjes en is ze begonnen met betogers in de boeien te slaan. Ook oppositieleiders Sergej Oedaltsov, Alexei Navalny en Boris Nemtsov zijn opgepakt.

Morgen legt Vladimir Poetin de eed af als nieuwe president, na 4 jaar als premier onder president Dmitri Medvedev. Daarvoor was Poetin al 8 jaar president. De presidentsverkiezingen begin maart en de parlementsverkiezingen eind vorig jaar zijn omstreden. De oppositie klaagt over massale kiesfraude.