De Gucht: "Groei van dik procent meer mogelijk"

Volgens Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht zou de Belgische groei gemakkelijk "een dik procent" hoger kunnen liggen als ons land enkele gerichte maatregelen zou nemen. De Gucht denkt vooral aan een hervorming van de index en de ontvetting van de staat.

Ons land doet het momenteel redelijk goed, benadrukte De Gucht in "De zevende dag", ondanks een "torenhoge" fiscale druk, het gebrek aan maatregelen om de arbeidsmarkt te versoepelen en slechte uitvoerprestaties. Zo was er een lichte groei van 0,3 procent in het laatste kwartaal van 2011.

Maar we zouden het nog veel beter kunnen doen, voegde hij eraan toe, mét de juiste maatregelen. Volgens De Gucht toont het feit dat er groei is net aan dat ons land het beter zou kunnen doen. "Als we een aantal beslissingen zouden nemen die we echt moeten nemen, dan kun je gerust een groei hebben van een dik procent meer", meent De Gucht.

De Gucht denkt dan in de eerste plaats aan een hervorming van de index en een "ontvetting" van de staat. "De staat moet goedkoper gaan werken", vindt hij. "Als we dat niet doen, zullen we altijd in de middenmoot blijven zitten." Als de staat daarentegen gaandeweg ontvet wordt, heeft België een grote toekomst, voorspelt De Gucht.