Hollande: "Dit is een nieuwe start voor Europa"

"De Fransen hebben voor verandering gekozen", zegt de nieuwe president François Hollande in zijn eerste toespraak. Hij benadrukt dat hij meer groei wil in de EU. "Mijn verkiezing brengt hoop in Europa en de hele wereld."

Hollande begon zijn overwinningstoespraak met enkele dankwoorden, ook voor zijn voorganger. "Ik groet Nicolas Sarkozy. Hij verdient ons grootste respect."

"Mijn eerste plicht als president is om mensen te verenigen. We moeten ons land uit de crisis halen. Er zijn veel uitdagingen, en ze zijn zwaar. Dit land is verdeeld en gebroken. Maar vandaag hebben de Fransen voor verandering gekozen", zegt Hollande, en op zijn Obama's: "die verandering begint nu!"

"Jullie mogen mij op twee zaken beoordelen: op rechtvaardigheid en op de jeugd. Bij elke beslissing die ik neem, zal ik mij de vraag stellen: is het rechtvaardig? En is het goed voor de jeugd?", zegt Hollande.

"Dit is een nieuwe start voor Europa. Mijn verkiezing brengt hoop in de hele wereld." Hollande heeft in de campagne meerdere keren gezegd dat hij het Europese begrotingspact opnieuw wil onderhandelen. In zijn toespraak was dat ook onrechtstreeks te horen. "Besparen is niet het einde. We moeten opnieuw groei en welvaart in de Europese constructie brengen."

"Ik zal de waarden van de Republiek verdedigen. Geen enkel kind mag achterblijven. We moeten eraan werken dat onze kinderen het beter hebben dan wij."

Champagne en rode rookbommetjes

Hollande gaf zijn toespraak in zijn thuisstad Tulle, in het centrum van Frankrijk. Duizenden aanhangers verzamelden er op het plein voor de kathedraal om er de toespraak op een groot scherm te volgen. Toen Hollande in beeld kwam, steeg er een luid gejuich op.

Ook op het Place de la Bastille in Parijs verzamelden vanavond verschillende duizenden linkse supporters. Ze zwaaiden met vlaggen en zongen slogans als "on a gagné" en "Sarkozy, c'est fini". Tussen het ontkurken van de champagne door werden ook rode rookbommetjes de lucht ingeschoten. Ook in verscheidene andere Franse steden vierden aanhangers de terugkeer na 17 jaar van links in het Elysée.