Hollande is meteen uitgenodigd in het Witte Huis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft François Hollande gefeliciteerd met zijn overwinning. De nieuwe Franse president is meteen ook uitgenodigd in het Witte Huis. Eerder waren er ook al gelukwensen van onder meer David Cameron, Angela Merkel en Elio Di Rupo.

Obama heeft Hollande uitgenodigd voor een gesprek in het Witte Huis later deze maand. De ontmoeting zal plaatsvinden net voor de top van de G8 in het presidentiële buitenverblijf Camp David op 18 en 19 mei en de NAVO-top in Chicago van 20 en 21 mei.

In het telefoongesprek heeft Obama gezegd dat hij "nauw wil samenwerken met Hollande en zijn regering rond moeilijke dossiers op gebied van economie en veiligheid", zo heeft een woordvoerder laten weten.

Tijdens de campagne had Hollande duidelijk gemaakt dat hij de Franse troepen al eind dit jaar uit Afghanistan wil terugtrekken, twee jaar eerder dan gepland. Ongetwijfeld zal dat op tafel komen als de twee presidenten elkaar ontmoeten.

Di Rupo is de eerste om Hollande te feliciteren

Ook de Europese leiders haastten zich om Hollande geluk te wensen. "Hartelijke felicitaties aan mijn vriend François!", zo zei Elio Di Rupo op Twitter. Di Rupo reisde gisteravond naar het hoofdkwartier van de PS in Parijs. Ook Europees president Herman Van Rompuy maakte via Twitter zijn felicitaties over.

In een mededeling zegt premier Di Rupo dat hij "ernaar uitkijkt om samen te werken met François Hollande en met de andere Europese regeringsleiders om een plan voor meer groei en meer jobs uit te werken".

Di Rupo was de eerste regeringsleider om de nieuwe Franse president te feliciteren. Ook Waals minister-president Rudy Demotte (PS) wenst Hollande proficiat, net als de voorzitter van de Franstalige liberalen in ons land, Charles Michel (MR).

Oud-premier en Europees fractieleider van de liberalen Guy Verhofstadt heeft ook zijn gelukwensen overgemaakt. Hij is tevreden met Hollande als nieuwe president. In zijn mededeling zegt hij wel dat Frankrijk niet mag raken aan het Europese begrotingspact.

"Groei", het nieuwe toverwoord?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gisteravond getelefoneerd met Hollande. Ze heeft hem uitgenodigd in Berlijn. Zowel Hollande als Sarkozy zeiden tijdens hun campagne dat Berlijn hun eerste buitenlandse trip zou worden. Na "Merkozy" lijkt nu "Merkollande" geboren.

Merkel laat ook weten dat ze "ernaar uitkijkt om met Hollande samen te werken". Tijdens de campagne sprak Merkel meerdere keren haar steun uit voor Sarkozy.

Ook David Cameron, de premier van het Verenigd Koninkrijk, had liever Sarkozy zien winnen. Maar ook hij feliciteerde Hollande telefonisch en liet hem weten ernaar uit te kijken "om zeer nauw samen te werken in de toekomst".

Ook vanuit andere hoofdsteden kwamen felicitaties. De mededelingen van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn overigens opvallend gelijkend: allen hebben ze het over "groei", een woord dat Hollande ook in zijn overwinningstoespraak vaak laat vallen.