Hollande verdrijft Sarkozy uit het Elysée

De socialist François Hollande wordt de komende vijf jaar de president van Frankrijk. Hij haalt 51,62 procent van de stemmen en klopt zo Nicolas Sarkozy.

Het is voor het eerst sinds François Mitterrand dat Frankrijk een linkse president krijgt.

Dat is niet alleen voor Frankrijk een belangrijke verschuiving, maar ook voor de Europese Unie. Hollande heeft tijdens de campagne meermaals benadrukt dat hij het Europese begrotingspact opnieuw wil onderhandelen.

Hollande had ook al de eerste ronde van de verkiezingen gewonnen op 22 april. Toen eindigde hij nipt voor Sarkozy. Het was voor het eerst dat een zittende president niet als winnaar uit de eerste ronde van de verkiezingen kwam. De trend van de eerste ronde is vandaag bevestigd. Hollande wint dus. Zo'n 80 procent van de Fransen is vandaag gaan stemmen, dat is een hoge opkomst, maar geen record.

De nieuwe Franse president heeft vanavond al getelefoneerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Voor Sarkozy, de president van de voorbije vijf jaar, komt de nederlaag wellicht erg hard aan. De kandidaat van de centrumrechtse partij UMP haalt 48,38 procent van de stemmen. Sarkozy heeft eerder deze week gezegd dat hij stopt met politiek als hij niet opnieuw president zou worden.

Sarkozy haalt het bij Fransen in België

Bij de Fransen in België kwam Sarkozy wel als winnaar uit de bus. Hij haalde 52,9 procent van de stemmen. Overwinnaar François Hollande moet het in ons land doen met 47,1 procent.

In totaal brachten 34.728 van de 66.945 kiesgerechtigde mensen met de Franse nationaliteit in België hun stem uit voor de Franse presidentsverkiezingen. Dat is een opkomst van 52,9 procent.