Le Pen: "Sarkozy droeg zelf bij aan overwinning links"

Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National (FN) reageert laconiek op de beschuldiging van rechts dat ze door haar oproep om in de tweede ronde blanco te stemmen, François Hollande aan de overwinning hielp. "Het is Nicolas Sarkozy die bijgedragen heeft aan de overwinning van François Hollande", zei ze op de Franse zender TF1.

Le Pen verwees naar het feit dat verschillende leden van het UMP, de partij van Sarkozy, tussen de 2 verkiezingsrondes lieten uitschijnen dat een stem voor de PS niet zo dramatisch was.

Marine Le Pen behaalde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 17,9 procent van de stemmen. Daarna riep ze haar kiezers op om blanco te stemmen.

Volgens de Franse krant Le Monde, die een peiling kon inkijken, kon Sarkozy vandaag 51 procent van de FN-stemmen recupereren. 25 procent van de FN-kiezers onthield zich, terwijl 10 procent blanco of ongeldig stemde. Hollande zou uiteindelijk 14 procent van de extreemrechtse stemmen hebben binnengehaald.