Opnieuw absolute meerderheid voor LVB in Merchtem?

In Merchtem gaat de Lijst van de Burgemeester Eddie De Block (LVB, Open VLD, SP.A, Onafh) opnieuw voor een absolute meerderheid. Of CD&V, N-VA, Vlaams Belang en Groen, die allen een eigen lijst vormen, daar iets aan zullen kunnen veranderen, is zeer twijfelachtig.
In Merchtem gaat de Lijst van Burgemeester Eddie De Block opnieuw voor een absolute meerderheid.

De populaire burgemeester Eddie De Block, broer van staatssecretaris Maggie De Block, haalde in 2006 de absolute meerderheid in Merchtem met liefst 3.606 voorkeurstemmen. Zijn Lijst van de Burgemeester behaalde zowat de helft van de stemmen. De oppositielijst CD&V/N-VA was goed voor bijna één derde van de stemmen. Vlaams Belang haalde in 2006 ook nog één zetel uit de wacht.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar is Eddie De Block opnieuw kandidaat-burgemeester en dus lijsttrekker van zijn Lijst van de Burgemeester. Op de tweede plaats staat schepen Ella De Neve (Open VLD). Ook schepenen Steven Elpers, David De Valck en Paul Vanden Eynde (lijstduwer) staan op de lijst, net als gemeenteraadsvoorzitter Mario Vandevelde.

Julie Asselman, dochter van staatssecretaris Maggie De Block, krijgt eveneens een plaats op de LVB-lijst. OCMW-voorzitter Luc Asselman, de vader van Julie, neemt afscheid van de politiek en is geen kandidaat meer.

Eddie De Block gaat opnieuw voluit voor de absolute meerderheid en voor een derde termijn als burgemeester. De Block is al 12 jaar burgemeester, voordien was hij OCMW-voorzitter.

Kartel CD&V-N-VA valt uiteen

De grootste oppositiefractie in Merchtem is CD&V/N-VA, maar het kartel houdt op te bestaan en CD&V en de N-VA vormen in Merchtem nu elk een eigen lijst.

De CD&-V-lijst wordt getrokken door Fons Heyvaert, die in 2006 met 1.952 voorkeurstemmen het op één na grootste aantal stemmen van Merchtem haalde (na Eddie De Block).

Bij de N-VA is nog niet uitgemaakt wie lijsttrekker wordt, maar vast staat dat gemeenteraadslid Lieven Vanderstappen op de lijst staat.

Ook Vlaams Belang, momenteel goed voor één zitje in de gemeenteraad, vormt een eigen lijst in Merchtem.

In 2006 kwam Groen nipt drie stemmen te kort om een zitje te veroveren in de gemeenteraad. In 2012 willen de groenen er opnieuw bij zijn. Lijsttrekker wordt Rita Vandeloo, gevolgd door Bart Saerens, die de tweede plaats krijgt, en Sara Sneyers (derde plaats). Lijstduwer is Hugo Verwimp.

Of Jo Vanderstraeten (LDD, Ex-Open VLD), zich nog verkiesbaar stelt, is koffiedik kijken. Vanderstraeten is momenteel schepen zonder bevoegdheden, nadat zijn bevoegdheden hem deze legislatuur werden ontnomen vanwege zijn overstap naar LDD.

Joris Herpol

lees ook