ProGanshoren verdeelt Lijst van de Burgemeester

Huidig burgemeester Michèle Carthé (PS, Lijst van de Burgemeester) zaait verdeeldheid. Een belangrijk deel van haar eigen ploeg verwijt haar een autoritaire houding en keert haar de rug toe. Met ProGanshoren willen de ex-PS-ers Pierre Kompany en Chantal De Saeger het opnemen tegen de Lijst van de Burgemeester. CD&V en CDH, beide ook in de huidige meerderheid, vervoegen de ProGanshorenlijst. De burgemeester blijft achter, met nog enkele getrouwen.
Pierre Kompany neemt het op tegen huidig PS-burgemeester Michèle Carthé.

De dissidente PS'ers die de lijst ProGanshoren boven de doopvont hielden, zijn niet mals voor de huidige burgemeester. "Burgemeester Carthé is autoritair", zegt schepen Chantal De Saeger (ProGanshoren) onomwonden. En ze is niet de enige. Schepen Marina Dehing-Van den Broeck (CD&V) neemt ook het woord "autoritair" in de mond. Verschillende andere lokale politici houden het erop dat mevrouw Carthé niet in staat is om een groep te leiden. Dat er een probleem is, mag duidelijk zijn.

De openlijke ruzie die tot de breuk in de bestuursploeg heeft geleid, begon toen schepen Pierre Kompany voor de komende verkiezingen het principe wilde hanteren dat diegene met de meeste stemmen ook burgemeester wordt. Dat zag Carthé niet zitten. De populaire Kompany -vader van voetballer Vincent- zou in dat scenario naar alle waarschijnlijkheid de burgemeestersjerp van haar overnemen na de verkiezingen. Maar Carthé laat haar die niet zomaar afsnoepen.

Kompany ontkracht dat hij enkel stemmen haalt "omdat hij de vader is van". "Ik doe aan politiek en er zijn nog veel zwarten die het ver geschopt hebben, zonder beroemde kinderen", zegt Kompany. Daarin treedt schepen Marina Dehing - Van den Broeck hem bij. "Pierre is erg geliefd. Hij groet iedereen, slaat een babbeltje met de mensen en is altijd bereid om te luisteren. Een heel verschil met burgemeester Carthé."

ProGanshoren versus Lijst van de Burgemeester

De verkiezingen zullen in Ganshoren voornamelijk een strijd worden tussen ProGanshoren en de Lijst van de Burgemeester. Pierre Kompany trekt de ProGanshorenlijst, waarop ook CD&V en CDH hun plaats krijgen. "9 van de 16 mensen van de huidige meerderheid maken nu deel uit van ProGanshoren", maakt schepen Dehing zich sterk.

De situatie is dus volledig anders dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006. De Lijst van de Burgemeester (LB) is duchtig uitgedund. Niet alleen stemmenkanon Kompany en schepen De Saeger zijn vertrokken, ook CD&V staat dus niet meer op de LB.

Maar burgemeester Carthé behoudt wel de steun van Open VLD, met schepen van Financiën René Coppens, en van SP.A. Beide partijen blijven met de PS de LB vormen. Gemeenteraadslid Marco Van Dam (SP.A) verdedigt die keuze. "De nieuwe lijst ProGanshoren is gestoeld op een persoonlijke vete. Daarmee kan ik mij niet akkoord verklaren."

Aparte lijsten voor Ecolo-Groen en N-VA

De Ecolo-Groen-lijst wordt getrokken door het Nederlandstalige gemeenteraadslid Alain Beeckmans. “Wij hebben zeker zin om mee te besturen. We zullen na de verkiezingen met iedereen spreken.”

Ook N-VA dient in Ganshoren een lijst in. Helemaal zelfstandig. Kopman Karl Vanlouwe maakt zich sterk dat zijn partij een zetel moet kunnen binnenhalen. “Ganshoren is een Brusselse gemeente met verhoudingsgewijs meer Nederlandstaligen. Maar we richten ons ook tot de Franstalige kiezers.”

lees ook