Serviërs kiezen een president en een parlement

In Servië zijn er vandaag verkiezingen voor een nieuwe president, een nieuw parlement en lokale en regionale besturen. De Serviërs moeten kiezen tussen twee tegenpolen.

De strijd voor het presidentschap gaat tussen huidig president Boris Tadic van de Democratische Partij (DS) en de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic van de Servische Progressieve Partij (SNS).

Als president onderhandelde Tadic (kleine foto links) over de toetreding van Servië tot de Europese Unie. Succes voor hem en zijn partij in deze presidents- en parlementsverkiezingen is vitaal voor de ontwikkeling en stabiliteit van Servië de komende tien jaar, argumenteert hij.

Nikolic, een voormalige bondgenoot van dictator Slobodan Milosevic, is minder Europees gezind. In het verleden betoogde hij voorstander te zijn van een alliantie met Rusland in plaats van met Europa. Dat standpunt heeft hij intussen wat afgezwakt.

Belangrijkste verkiezingsthema is de economie. Servië kampt met een werkloosheid van 24 procent en met een torenhoge overheidsschuld. Nikolic (kleine foto links) verwijt Tadic verantwoordelijk te zijn voor de economische problemen in het land.

Volgens peilingen zou de partij van Nikolic de grootste worden in het parlement, net voor die van Tadic. Ook in de presidentsverkiezingen liggen beide kandidaten dicht bij elkaar. Naar alle waarschijnlijkheid haalt geen van beide een absolute meerderheid en is een tweede stemronde nodig. Die zal op 20 mei gehouden worden.